Namesto strokovnjaka Golob na mesto generalnega sekretarja DZ pošilja politika iz LMŠ

Robert Pavšič je prvo politično imenovanje Roberta Goloba.

Predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je pred volitvami napovedoval spremembe pri kadrovanju na mesta v državni upravi, kjer naj bi, če bo prevzel vlado, poskrbel, da se bo na nepolitične položaje imenovalo strokovne in kompetentne ljudi. A besedo, je kot kaže, snedel že ob prvih kadrovanjih bodoče koalicije.

 

Tako bo po dogovoru znotraj strank, ki bodo oblikovale prihodnjo vlado, mesto generalnega sekretarja državnega zbora, ki so ga do zdaj zavzemali strokovnjaki, zasedel dosedanji poslanec LMŠ Robert Pavšič. Da gre za politično kadrovanje, je opozoril tudi odhajajoči predsednik DZ Igor Zorčič. “Funkcija je specifična, saj mora generalni sekretar DZ paziti na interese vseh poslanskih skupin, tako opozicije kot koalicije,” je dejal Zorčič. Ob tem je spomnil, da je do zdaj veljalo nepisano pravilo, da naj bi bili generalni sekretarji čim manj politično izpostavljeni.

Dosedanji poslanec Pavšič je seveda izrazito politično izpostavljen, hkrati nekateri izpostavljajo njegovo pomanjkljivo izobrazbo. Po končani osnovni šoli v Postojni je leta 1992 končal šolanje na Gimnaziji Vič in srednješolski računalniški izobrazbi dodal komercialno, ko je izobraževanje leta 2009 končal v izobraževalnem centru Memory. Ima torej le višjo šolo, medtem ko so do zdaj to mesto v DZ zasedali večinoma pravniki z univerzitetno izobrazbo.

Golob je sicer pred volitvami glede kadrovanj obljubljal: “Ljudi bomo izbirali na podlagi stroke, ne na podlagi izkaznice, rad imam meritokracijo!” Ob nedavnem srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem pa je Golob tudi dejal: “Odprti smo za kadre civilne družbe in zunajparlamentarnih strank, a po kriteriju strokovnosti, in ne za politične kadre”.

A. M.