Namesto dragih čistil uporabite kis, sodo in milo

Čiščenje s kupljenimi čistili ni ekološko, poleg tega pa je lahko tudi precej drago. Marsikdo ne ve, da je mogoče številne stvari, za katere sicer kupujemo čistila, čistiti z naravnimi in precej preprostimi sredstvi. Potrebujete le sodo bikarbono, alkoholni kis (za vlaganje) in naravno milo.

S kisom, ki ga naredite v razmerju pol kisa in pol vode, lahko čistite okna, ploščice, kopalne kadi, pipe ali umivalnike, razen marmorja in pravega kamna, ki sta občutljiva na kisline. V primeru, da imate v kopalni kadi veliko vodnega kamna, lahko uporabite tudi nerazredčen kis. Dovolj je, da ga z razpršilko enakomerno razpršite po kadi, pustite minuto ali dve, nato pa zbrišete s krpo in vodo.

Za čiščenje pečice zmešamo dve jušni žlici sode bikarbone s toliko tople vode, da nastane gosta zmes. Z njo nato namažemo pečico, pustimo delovati sedem do 15 minut, nato pa vse skupaj obrišemo z vlažno krpo.

Sodo in kis lahko uporabite tudi za pranje s pomivalnim strojem. V režo za čistilo ali tableto do vrha nalijete alkoholni kis, po posodi pa potresete tri do štiri žlice sode bikarbone. Pomivalni stroj naravnate na pranje bolj umazane posode.

Za pranje perila in odstranjevanje madežev v posebni posodi zmešate 500 g sode bikarbone in 250 g naribanega naravnega mila. Tri do štiri jedilne žlice takšne mešanice daste v režo za čistilo, v režo za mehčanje pa zlijete nekoliko alkoholnega kisa, ki bo zmehčal perilo. Kis lahko tudi sicer uporabljate na koncu pranja kot nadomestek za mehčalec.

S sodo bikarbono lahko odstranjujete neprijetne vonjave v hladilnikih ali zamrzovalnih skrinjah, in sicer tako, da jo vstavite v posodo in nekaj časa pustite v hladilniku. Zmešano z vodo lahko sodo uporabite tudi za čiščenje lesene rezalne deske.

M. A.