Namesto da bi nabavil maske, Šarec zasmehuje ministra Tonina

Mag. Matej Tonin, novi minister za obrambo.

Nekdanja vlada Marjana Šarca je v času, ko so v Italiji v karantene zapirali prva mesta in je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo epidemija koronavirusa udarila v Slovenijo, naročila potrebno zaščitno opremo, a je hkrati odločila, da naj se ta nabavi šele nekje do 31. decembra 2020.

Novo vlado Janeza Janše so tako pričakala prazna skladišča, v katerih je bilo na voljo vsega 22.000 različnih zaščitnih mask, od tega 1760 takšnih, kot jih za svoje delo potrebujejo zdravniki v UKC Ljubljana, kar je za manj kot dva dni njihovih potreb.

Zakaj se je Šarčeva vlada odločila, da bo nujno potrebno zaščitno opremo nabavila šele do konca letošnjega leta, je neznanka, še bolj pa je neznanka, zakaj je ni nabavila že prej, ko dobave tovrstne opreme še niso bile motene in je bila še poceni.

Že januarja je namreč okužba z novim koronavirusom pustošila po Kitajski, februarja se je preselila v Italijo in že takrat je postalo jasno, da bo virus prej ali slej prišel tudi v Slovenijo. Šarčeva vlada pa je namesto, da bi maske naročila že januarja ali še prej, čakala do konca februarja in še takrat sklenila, da je dovolj, da maske v Sloveniji pridejo nekje do konca leta.

Tudi zato danes toliko bolj nehigienično in politično primitivno deluje obnašanje Šarca, ko se danes posmehuje tistim, ki so tudi zaradi njegovega nedela in vprašljive sposobnosti na vse načine prizadevajo, da bi Slovenija dobila zadosti zaščitne opreme.

Šarec se je namreč nedavno na svojem Facebook profilu lotil obrambnega ministra mag. Mateja Tonina, ob tem pa zapisal, da “bolj deluje kot skladiščnik in se fotografira pred vsakim tovornjakom, ki pripelje opremo”. Zapis, ki več pove o tistem, ki ga je zapisal kot o tistem, ki mu je bil namenjen.

Mnogi se ob tem tudi sprašujejo, ali bo Šarec za svoje nedelo, kdaj tudi kazensko odgovarjal.

M. P.