Največji sindikat zagovarja Golobovo znižanje plač in višje davke

Osnovno poslanstvo sindikatov v svetu je, da se borijo za zvišanje plač delavcev in njihovo nižjo davčno obdavčitev, kar pa očitno ne velja za največjo sindikalno centralo pri nas, Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). V sindikalni centrali, ki sicer velja za zvezo blizu vladni SD, so namreč presenetili s svojim stališčem, da podpirajo napovedano znižanje plač vsem delavcem, ki ga namerava izvesti vlada Roberta Goloba.

 

Golobova vlada je namreč pripravila predlog zakonskih sprememb, s katerimi bo preklicala postopno zviševanje plač delavcem v naslednjih petih letih, ki ga je sprejela prejšnja vlada Janeza Janše. Gre za postopno razbremenjevanje davčnih obremenitev, ki bi delavcem v prihodnjih petih letih v končni fazi letno prinesle še eno dodatno plačo.

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je namreč v včerajšnjih TV Odmevih povedala, da preklic zviševanja plač podpirajo, ker menijo, da je sprejeta ureditev Janševe vlade resda zviševala plače, a ne na pravi način. Na drugi strani naj bi namreč razbremenjevala tudi kapital in v skupnem seštevku prinesla manko v državno blagajno.

Takšno stališče ZSSS je seveda marsikoga presenetilo. Sindikati se v svoji osnovi borijo za višje plače delavcev in jih domnevno uravnotežen državni proračun ne zanima. Praviloma podpirajo tudi zniževanje davkov, ne pa njihovo zvišanje. Predlog popravkov davčnih zakonov, ki jih je pripravila Golobova vlada, namreč v splošnem predvsem zvišuje obdavčitve, tako zaposlenih kot podjetij. Zvišuje tudi obdavčitev najemnin.

Stališče ZSSS je morda bolj razumljivo v luči podatka, da gre za sindikalno zvezo, ki jo obvladuje vladna stranka SD. Med drugim je bil njen prejšnji predsednik Dušan Semolič kandidat SD za poslanca na volitvah v DZ.

A. M.