“Naj poskusijo živet v Severni Koreji in bodo ozdravljeni norosti”

Vse bolj skrajni poslanec levice Miha Kordiš.

V zadnjem času se je na slovenski politični sceni razvnela razprava o političnem programu stranke Levice, ki jo večina političnih analitikov uvršča na skrajni levi politični pol. Pojavljajo se celo predlogi, da bi moralo o dopustnosti njenega delovanja odločati ustavno sodišče in jo prepovedati.

 

Levica namreč odkrito simpatizira z diktatorskimi režimi, kakršen je na primer komunistični režim v Venezueli. Spomnimo se samo, da so nekateri njeni poslanci nedolgo tega obiskali tamkajšnje voditelje, po prihodu nazaj v Sloveniji pa jim celo peli hvalo. Tudi sicer (neuradni) program stranke vsebuje elemente, ki so bili značilni za čas nekdanjega trdega komunizma. Tako predstavniki Levice nasprotujejo vsemu zasebnemu, zagovarjajo celo tezo, da bi bilo treba vse lastnike zasebnih podjetij razlastniniti, njihovo premoženje pa podržaviti.

O programu Levice se je vnela debata tudi na Twitterju. Tako je piarovec na kulturnem ministrstvu Mitja Iršič nedavno zapisal. “Tretjina ameriške generacije Z bi rada preizkusila komunizem. Si predstavljajte kakšna bi bila številka pri nas? To so ljudje, ki bodo krojili našo usodo čez 20 let. Zdaj razumete zakaj je neverjetno nujno, da Ustavno sodišče Levico prepove?”

V svojem pronicljivem slogu se je v debato vmešal profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani Matej Lahovnik, ki je zapisal: “Lahko poskusijo živet kakšno leto v Severni Koreji pod enakimi pogoji kot domačini, pa bodo za vedno ozdravljeni norosti.”

A. M.