Nagrada Zlati kamen: Občina Krško razvojno najprodornejša občina v regiji

Na torkovem izboru za Zlati kamen 2020 je Občina Krško med enajstimi finalnimi občinami prejela naziv razvojno najprodornejše občine v regiji od Koroške do Posavja. Najvišje priznanje, zlati kamen je sicer prejela občina Idrija.

Kot so v obrazložitvi zapisali organizatorji, je Občina Krško gonilna sila širšega slovenskega projekta Pametne vasi za jutri, v okviru katerega oblikujejo pilotne modele za razvoj podeželskih okolij s posebnim poudarkom na daljšem samostojnem življenju starostnikov. Izpostavili so še koncept mestnega marketinga, “sveže prijeme” pri razvoju turizma, projekt oživljanja mestnega središča s pomočjo obrti ter dodali, da Krško izstopa pri delu z mladimi in pri vključevanju občanov v upravljanje. Pri tem so poudarili, da je sistem zbiranja pobud občanov med najbolj izdelanimi.

Letošnja rdeča nit konference in izbora Zlati kamen, ki se jo je udeležil podžupan občine Krško Vlado Grahovac, je bila usmerjena v pripravljenosti občin na prihodnost – kako so znale integrirati sodobne tehnologije v razvoj kraja, katere so razvoj zasnovale tako, da kar najbolj odgovarja na glavne izzive prihodnosti v naravnem in širšem družbenem okolju. Strokovni svet projekta se je osredotočal na spretnost občin, s katero svoj razvoj vključujejo sodobno tehnologijo.

Letos se je za nagrado v najožji izbor uvrstilo enajst občin, poleg Krškega še občine Cerkvenjak, Maribor, Murska Sobota, Slovenske Konjice, Velenje, Domžale, Trbovlje, Idrija, Kranj in Jezersko. Idrija je zmagala v zahodni Sloveniji, Trbovlje v osrednji, Maribor pa v vzhodni Sloveniji.

M. P.