Nadzornik Cerjak: Z Veselinovičevo pogodbo z Dnevnikom STA oškodovana za četrt milijona

Vir: STA

V sporu med vladnim uradom za komuniciranje (Ukom) in direktorjem Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojanom Veselinovičem očitno postaja vse bolj napeto. Veselinovič, ki Ukomu kot predstavniku vlade ne želi izročiti določenih dokumentov o poslovanju, pri nadzoru očitno ovira tudi nadzornike STA.

Vseeno je nadzorniku STA Radovanu Cerjaku uspelo pridobiti pogodbo STA s časopisno hišo Dnevnik, kjer je bil Veselinovič zaposlen, in s katero se po navedbah Cerjaka kaže, da je bila STA odškodovana za kar četrt milijona evrov.

Kot je sinoči v oddaji Tema dneva na televiziji Nova24Tv povedal Cerjak, je bila na STA, odkar je nadzornik, vedno težava pri nadzoru. “Imel sem občutek, da se mi nadzor onemogoča. Ko sem zahteval dokumente, je bil vedno tisoč in en problem, da do njih ne bi mogel priti. Nekoč sem zahteval pogodbo o zaposlitvi za direktorja Veselinoviča. Pogodba nam je bila izročena na sami seji, po minuti ali dveh pa mi je bila izpuljena iz rok. Na tak način se nadzora ne da vršiti. Neke materiale morate imeti, da jih preštudirate in nato o njih argumentirano razpravljate,” je dejal.

V zadnjem času se je sicer v javnosti govorilo, da skuša Veselinovič pred nadzorniki in lastniki skriti predvsem pogodbo z Dnevnikom. Zato je Cerjak pred sejo nadzornega sveta, ki je bila pred kratkim, zahteval, da nadzorniki dobijo kopijo te pogodbe. Sledila je vrsta izmenjav elektronskih sporočil z direktorjem in predsednikom nadzornega sveta, a kopije ni dobil. Kopije dveh pogodb in nekaj aneksov, sklenjenih z Dnevnikom, je nato dobil šele na sami seji. Predlagal je, da to točko umaknejo z dnevnega reda, dokler dokumentov ne preštudira, ker s predlogom ni bil uspešen, je sejo zapustil, kopije pa vzel s seboj.

Kot pravi, mu je ob vpogledu v dokumente postalo jasno, zakaj je takšna težava dokumente izročiti nadzornikom. “Prepričan sem, da je pogodba sklenjena izrazito na škodo STA. Po moji oceni je v času trajanja pogodbe za STA nastala gospodarska škoda za cca 250.000 evrov,” je dejal. Kaj bo storil z dokumenti, ni želel neposredno odgovoriti. “Lahko povem, da pogodbe več nimam. Dostavil sem jih na institucijo oziroma naslove, za katere menim, da so za tovrstno stvar pristojni,” je dejal.

Povedal je še, da so se nanj obrnili določeni zaposleni na STA in mu povedali, da naj bi bili nekateri ljudje na STA dodatno nagrajevani, “obstajala naj bi posebna kasta, ki naj bi v okviru STA pokrivala določena področja, delajo pa nekako v spregi z direktorjem”. “Zato sem zahteval tudi dokumentacijo o plačah vseh zaposlenih. Predočeno mi je bilo, da lahko dokumentacijo pregledam na sedežu STA, si pa ne smem nič zapisat ali fotografirati, kar zame ni pregled, ker si 80 plač ne morem preprosto zapomniti,” je dejal. Povedal je, da je zaradi oviranja nadzora že obvestil določene institucije.

Pogovor Cerjaka za Novo24TV si je mogoče ogledati na tej povezavi. Začne se na 21.30 minuti.

A. M.