Nad brežiško hidroelektrarno bo zrasel vodni center

Občina Brežice je objavila javni natečaj za izbiro najprimernejše arhitekturne rešitve za Dostopni vodni center Brežice, ki ga namerava urediti ob akumulacijskem jezeru Hidroelektrarne Brežice. Z njim želijo pridobiti kakovostno idejno rešitev za arhitekturno in krajinsko oblikovanje kajakaškega centra, dostopov do vode na izbranih lokacijah in ureditev rekreacijskih poti na obstoječih nasipih akumulacijskega bazena.

Z izgradnja Hidroelektrarne Brežice so namreč izginile naravne brzice, ki so jih uporabljali kajakaši, zato je na občini leta 2015 vzklila ideja, da bi ob hidroelektrarni zgradili umetno kajakaško progo za tekmovalni šport in turistične čolne, ki je prerasla v vodni center.

Javno naročilo za javni natečaj za Dostopni vodni center Brežice je odprt do 3. decembra letos, odločitev o izidu natečaja z zaključnim poročilom bo predvidoma 11. januarja naslednje leto, razstavo natečajnih elaboratov pa predvidevajo v februarju naslednje leto. Kot pravijo, je prva nagrada 6500 evrov, druga nagrada 5200 evrov, tretja 3900 evrov, tri priznanja po 1950 evrov in deset odškodnin po 600 evrov. Skupni znesek nagradnega sklada je sicer 21.450 evrov.

Načrtovani vodni center

A. M.