Na Zaplazu in v Petrovčah bo danes slovesno

Petrovška bazilika (vir: petrovce.si)

Na današnji praznik Marijinega vnebovzetja, imenovan tudi veliki šmaren, bodo danes oživela Marijina svetišča. Slovensko bo v obeh škofijah, ki se raztezajo na območju Posavja – celjski in novomeški.

V celjski škofiji, ki se razteza na območju Brežic, Sevnice …, bo danes najbolj slovesno na osrednjem romarskem središču škofije v Petrovčah pri Celju, kjer bo mašo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Z mašo bodo začeli ob 10. uri, med njo pa bo tudi obnovitev izročitve slovenskega naroda Mariji. Že sinoči so sicer v Petrovčah potekale večernice s sveto mašo ter procesija z Marijinim kipom in lučkami.

V novomeški škofiji, ki obsega Krško, Kostanjevico in nekatere druge dele Posavja, bo osrednja maša na osrednjem romarskem središču škofije na Zaplazu, ki jo bo vodil novomeški škof Andrej Glavan. Maša bodo začeli ob 10. uri, med njo, po pridigi, pa bo tudi obnovitev posvetitve slovenskega naroda Mariji. Sodeloval bo pevski zbor iz župnije Novo mesto in iz domače župnije Čatež-Zaplaz. Mašo bo preko neposrednega prenosa prenašala tudi Televizija Slovenije.

Že sinoči, na predvečer praznika je s Čateža na Zaplaz potekala tradicionalna procesija z lučkami in Marijinim kipom .

Na državni ravni bo danes najbolj slovesno na Brezjah, kjer bo na tamkajšnjem trgu pred baziliko Marije Pomagaj ob 10. uri mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Praznik Marijinega vnebovzetja, eden najstarejših in največji Marijin praznik v Katoliški cerkvi, je v Sloveniji od leta 1992 dela prost dan. Dan bo veliko ljudi izkoristilo tudi za oddih na morju ali za izlet v gore, zato je pričakovati zgoščen promet. Marijino vnebovzetje poleg Slovenije namreč praznujejo tudi na Hrvaškem, Poljskem, v Italiji, Avstriji in delu Švice.

M. A.