Na vladi zaplapolala zastava Palestine, v opoziciji kritični

Foto: Robert Balen

Vlada je sprejela sklep o priznanju Palestine, je sporočil premier Robert Golob. Zdaj je na vrsti državni zbor, ki bo o tem odločal na izredni seji v torek, premier pa si želi, da bi sklep potrdili z aklamacijo.

Zunanje ministrstvo je namreč sporočilo, da je Vlada RS danes sprejela predlog sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine ter ga poslala Državnemu zboru. Postopek za priznanje Palestine je Slovenija sicer začela že 9. maja 2024. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob tem sporočila, da je “vesela, ker je vlada naredila zgodovinski korak in priznala Palestino”. Po njenem je priznanje Palestine edina možnost, da bosta Palestina in Izrael nekoč sobivala v miru. Predsednik vlade Robert Golob je pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu.

Prvak opozicije Janez Janša že dolgo časa svari, da priznanja Palestine ne bo doprineslo k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu, ampak prej obratno. Jasno, je da ljudje na Bližnjem vzhodu zaradi priznanja ne bodo bolje živeli, obenem pa gre priznanje razumeti kot politični blagoslov terorističnemu vodstvu te entitete. “Tudi če trenutna ekstremno pro HAMAS vlada to stori, odločitev ne bo vzdržna. Po predčasnih volitvah bomo priznanje preklicali. Prvič, vsa palestinska “gibanja” morajo priznati Izrael kot državo in se zavzeti za mirno sobivanje. Šele potem se lahko pogovarjamo o taki odločitvi,” je pred kratkim svoje stališče pojasnil prvak SDS.