Na včerajšnjem protestu napovedali ustanovitev upokojenske stranke

Vir: FB (Pavel Rupar)

Včeraj je v centru Ljubljane potekal že 8. shod upokojencev, na katerem so udeleženci zahtevali pokojnine, ki jim bodo omogočile dostojno življenje v starosti. 

Kot poroča Nova24TV, so ploščad pred državnim zborom preplavile zastave slovenske države, nato pa so se udeleženci odpravili do vladne palače, kjer so predsednika vlade Roberta Goloba pozivali, naj se z njimi sooči. Roberta Goloba ni bilo na spregled, zato so se odpravili ponovno proti Trgu republike.

Podpredsednik Inštituta 1. oktober Igor Černoga, je v svojem nagovoru opozoril, da bi “RTV morala biti javna dobrina in ne enoumje”. “Sedaj imamo ideološko pošast, na kateri je 15+ izgubljenih duš, ki mislijo, da je RTV njihova last. Da ji je j….o več in da je to še vedno njihova Jugoslavija. Lažete in kradete, še posebej vaš capo di banda, tovariš Robert Golob,” je bil kritičen Černoga.

Černoga opozori, da so zahteve po ukinitvi prispevka RTV njihov zahtevek od prvega shoda, še posebej zdaj, ko je vladajoča klika uzurpirala RTV Slovenija in so iz programskega sveta vrgli še edinega in zadnjega upokojenca. S tem so jim vzeli pravico sodelovanja pri programski vsebini RTV. Tudi zaradi tega imajo pravico zahtevati, da se RTV-prispevek prekine.

Spisali so tudi ustavno presojo o neplačevanju prisilnega prispevka in ga že vložili na Ustavno sodišče RS. V dokumentu so zahtevali, naj se razveljavi zakonodaja, ki zahteva plačevanje prispevka, vezanega na električni priključek. Obvezno plačevanje brez dovoljenja lastnika priključka je neustavno in nepošteno in vodi v državljansko nepokorščino. Hkrati so spisali pobudo za začasno prekinitev plačevanja RTV-prispevka. Delili so tudi obrazce za odjavo RTV-naročnine.

Prav tako so proti predsedniku vlade Robertu Golobu zaradi različnih prekrškov (od zdravstvenega kolapsa pa do napak pri spopadu s poplavami) vložili tudi kazensko ovadbo.

Na koncu je znova spregovoril Pavle Rupar. “Če ne bi bilo prvih dveh shodov, uskladitev pokojnin ne bi bilo. To dokazuje tudi dejstvo, da so šele prejšnji teden povedali, da ne bodo z inflacijo usklajevali socialnih prispevkov. Kar pomeni, da so prve na stran odrinili nas upokojence.”

Nato so udeleženci shoda odločili, da slovenski politični prostor potrebuje novo upokojensko stranko. “Vašo pobudo jemljemo zelo resno,” Rupar zagotovil zbranim upkojencem. Černoga pa je spomnil, da bomo “po 30 letih dobili stranko, ki se bo zares borila za upokojence!”