Na TV Slovenija grobo cenzurirali novinarja

Na TV Slovenija je odgovorna urednica formativnega programa Manica Janežič Ambrožič pretekli teden grobo posegla v delo novinarja. Namesto, da bi priznala napako in se mu opravičila, raje molči in svojega ravnanja javno ne želi pojasniti. Drugi, ideološko obremenjeni sodelavci pa novinarja celo blatijo po družbenih omrežjih.

 

Novinar Nejc Krevs je bil namreč pretekli teden z urednikom oddaje TV Odmevi na TV Slovenija Valentinom Arehom ob zaostritvi konflikta med Izraelom in Palestino dogovorjen, da pripravi prispevek, v katerega bo vključil tudi veleposlanika Izraela Eyala Selo, ki je za TV Slovenija ekskluzivno govoril o aktualnih spopadih med Izraelci in Palestinci. Pozneje, ko je bil prispevek že pripravljen, pa  ga je Areh obvestil, da ga ne more objaviti, ker je tako zahtevala odgovorna urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič. Ta je novinarju pojasnila, da je objava prispevka z veleposlanikom nedopustna, saj naj bi bila predstavljena le ena plat zgodbe.

Novinar se je po takšni grobi cenzuri obrnil na javnost in poudaril, da je bil v isti oddaji predvajan prispevek z mnenji obeh strani, zato bi bila ekskluzivna izjava veleposlanika dodana vrednost v oddaji in bi omogočila, da si gledalec zagotovi širšo sliko položaja. Kot je še zapisal, si v prihodnje želi, da takšnih pritiskov, še več cenzure, ne bi doživljal, saj je kot novinar zavezan k verodostojnosti, etičnosti in odgovornosti do gledalcev.

Ambrožičeva je do zdaj cenzuro zanikala, a hkrati ni zanikala svojega posega v že dogovorjen pogovor novinarja z veleposlanikom. Danes so se zato oglasili tudi v Združenju novinarjev in publicistov, kjer so zapisali, da je nedopustno, da urednica prepreči objavo pogovora, ki je bil z novinarjem vnaprej dogovorjen, posebej če je odločitev sprejeta brez strinjanja novinarja, kar se je zgodilo v tem primeru. “Gre za klasično ideološko cenzuro, ki se na TV Slovenija ni zgodila prvič,” so zapisali.

Dodatno protestirajo, ker vodstvo tega javnega zavoda ne obsodi in s tem spodbuja javne napade in žalitve na novinarja Krevsa, kakršne si je med drugim na družbenem omrežju Facebook privoščila Krevsova sodelavka, novinarka TV Evgenija Carl.

M. P.