Na sodišču zastarala še ena obtožnica proti Jankoviću

Jankoviću se lahko upravičeno smeji. Za pravosodje je nedotakljiv.

Po tem, ko je ljubljanskega župana Zorana Jankovića pred težavami v razvpitem primeru farmacevtka rešila počasnost tožilstva, je zdaj do zastaranja dela očitkov na njegov račun prišlo še v zadevi Stožice. V njej tožilstvo Jankoviću med drugim očita kazniva dejanja ponareditve ali uničenje poslovnih listin. Obe omenjeni kaznivi dejanji sta zastarali še pred sodno obravnavo, danes piše portal Siol.net.

 

Tožilstvo Jankoviću in soobtoženim v primeru Stožic že več kot štiri leta očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja, goljufijo na škodo EU v povezavi z evropskimi sredstvi, preslepitev pri pridobitvi posojila in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Poleg Jankovića je tožilstvo leta 2018 ovadilo še nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakiča ter nekatere vidne ljudi iz gospdoarstva v Ljubljani, povezane z Jankovićevo družino.

Sojenje na sodišču vodi sodnica Mojca Kocijančič, nekdanja žena nekdanjega pravosodnega ministra v vladah LDS Aleša Zalarja. Ta je pozornost pred petimi leti že pritegnila z opozorilom, da je tožilka Blanka Žgajnar zamudila dvoletni zakonski rok, do katerega bi morala sporočiti, da bo začela kazenske postopke proti Zoranu Jankoviću, zaradi česar so bili pozneje uničeni tajno posneti pogovori ljubljanskega župana, v katerih naj bi ta, kot je bilo razbrati iz njih, od farmacevtke, ki si je želela zaposlitve za nedoločen čas v ljubljanskih lekarnah, zahteval intimnost. Janković je nato dejansko posredoval pri direktorju Marjanu Sedeju, da je farmacevtka dobila službo, piše portal.

Na sodišču so za portal potrdili, da je del očitanih kaznivih dejanj Jankoviću v primeru Stožice zastaral. Ob tem se izgovarjajo, da je bila “zadeva kontinuirano obravnavala ob upoštevanju vrstnega reda zadev, vloženih pritožbah in časa odločanja zoper njih”.

Spomnimo na Jankovićevo izjavo, ki jo je pred leti dal v intervjuju za enega od hrvaških medijev, ko je dejal, da se ne boji, da bi bil kdaj zaprt, ker je nasprotnik Janeza Janše. Izsek izjave si je mogoče ogledati tukaj.

A. M.