Na SB Brežice so se spomnili tik pred dvanajsto

Splošna bolnišnica Brežice

Vlada v večmesečnem odhajanju je na dopisni seji 1. avgusta 2018 sprejela sklep, s katerimi je v Načrt razvojnih programov za obdobje 2018 – 2021 uvrstila štiri nove projekte na področju zdravstva. Med drugim je v program uvrstila tudi ureditev več oddelkov v Splošni bolnišnici (SB) Brežice. So jih k temu spodbudile navedbe brežiškega župana Ivana Molana?

Predmet investicije v SB Brežice, ki so jo (končno) uvrstili v načrt razvojnih programov, je izvedba gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del ter zaključnih del v prvem in drugem nadstropju stavbe K, ki je zgrajena do podaljšane IV. faze. 

To pomeni, da bo urejeno prvo nadstropje za potrebe Oddelka za anesteziologijo, reanimacijo in intenzivno zdravljenje (CIT in PACU) in drugo nadstropje za Radiološki oddelek ter del tehnične etaže.

Vrednost investicije je ocenjena na 1.584.658 evrov, iz državnega proračuna naj bi bilo zagotovljenih 1.566.358 evrov.

Splošna bolnišnica Brežice skrbi za okrog 70.000 prebivalcev brežiške, krške in sevniške občine, na njo pa delno gravitirajo tudi prebivalci sosednjih območij.

Ivan Molan: V zadnjem mandatu je SB Brežice prejela najmanj denarja za investicije, kot da ni želje po razvoju te bolnišnice

Ivan Molan, župan Občine Brežice (vir: Občina Brežice)

Brežiški župan Ivan Molan je pred kratkim v enem od intervjujev o težavah, povezanih s Splošno bolnišnico Brežice, dejal:

“Bolnišnica je vir velikega razočaranja, saj je doživela vse negativne posledice politične kombinatorike, ki je odstavila uspešnega direktorja ter postavila politično ustreznejšo direktorico, ki je po dobrem letu direktorovanja odstopila, ker ni bila kos delu in nalogam. V Posavju nas še vedno skrbi odnos države do brežiške bolnice, ker ji ministrstvo za zdravje ne omogoča niti nabave osnovnih naprav, kot je CT, ki so ključne za oskrbovanje več kot 70.000 prebivalcev Posavja. V zadnjem mandatu je Splošna bolnišnica Brežice prejela najmanj denarja za investicije, kot da ni želje po razvoju te bolnišnice. Tu je bil zgrajen prvi urgentni center, ki pa še danes nima primerno urejenega financiranja.”

Investicija v SB Brežice je zdaj uvrščena v program, vendar pa to ni isto kot dobiti denar, vlada in odhajajoča ministrica Milojka Kolar Celarc iz SMC pa še vedno nista poskrbela za primerno urejenega financiranja urgentnega centra.

Poleg Brežic je vlada v program do leta 2021 uvrstila še zamenjavo avtoklavov v UKC Ljubljana (1,195 milijona evrov), prenovo bolnišnične lekarne v Splošni bolnišnici Jesenice (1,46 milijona evrov) ter transformatorsko postajo in agregat na Ptuju (228.707 evrov).

M. P.