Na RTVSLO ni več denarja za bogoslužje, je pa za bajramsko molitev

FOTO: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Vodstvo RTV Slovenija opozarja na finančno luknjo, s katero se soočajo na nacionalni televiziji. V teh dneh je zaokrožila novica, da bo država s 10 milijonov visoko finančno injekcijo, a bodo rezi kljub temu nujni.

Časnik Večer je pridobil predlog programsko-produkcijskega načrta RTV Slovenija za leto 2024, ki kaže na močno krčenje programa.

Tako so iz predloga programa zaradi pomanjkanja sredstev med drugim črtali največja športna dogodka, in sicer olimpijske igre in evropsko prvenstvo v nogometu, poroča časnik. Na sporedu se bosta znašla le v primeru pridobitve dodatnih sredstev.

Manj bogoslužja, novost – bajramska molitev

Ne samo kulturni in umetniški program, globoki rezi so predvideni tudi za bogoslužje. Po poročanju časnika v uredništvu verskih oddaj načrtujejo občutno zmanjšanje prenosov nedeljskega bogoslužja. Letos so se odločili za 52 prenosov, prihodnje leto jih bo dvanajst, pri čemer dodajajo prenos bajramske molitve.

Spomnimo, RTV Slovenija si prizadeva za povišanje višine prispevka, ki je enaka že od leta 2012.

Kaj se še ukinja?

Me drugim se poslavlja oddaja Panorama, manj bo risank, predvideva se manjše število oddaj Male sive celice. Občutno manj bo tujih vsebin, saj je predvideno krčenje za približno polovico v primerih Filma tedna, Sedmega pečata in Kinoteke. Oklestili bodo tudi večerne filmske premiere, zimzelene filmske klasike in celovečerce. Prav tako se poslavljajo Popevka, Melodije morja in sonca, Festival Šansona in Poletna noč. Odhaja tudi oddaja Čez planke. Prav tako se presenetljivo na nacionalno televizijo ne vrača oddaja Studio City.

Še vedno bomo lahko spremljali …

… oddajo Tarča z voditeljico Eriko Žnideršič, ostaja tudi Globus, vrača pa se oddaja Politično. Glede na načrt je predvideno tudi podaljšanje dolžine Dnevnika in Odmevov, oddajo Arena pa bo po poročanju časnika nadomestila nova informativna oddaja Besedni dvoboj.