Na robu pameti: Anticepilci vdrli v cepilni center!

Cepilni center Gospodarsko razstavišče Ljubljana.

Saj ni res, pa je, bi lahko rekli ob novici, da so v soboto posamezniki, ki nasprotujejo cepljenju, vdrli v cepilni center v Ljubljani in tam nadlegovali zdravniško osebje in ljudi, ki so prišli na cepljenje.

Cepljenje so morali zato začasno prekiniti, posredovala je policija.

Zgodilo se je v enem od ljubljanskih cepilnih centrov. “Poklicala me je kolegica zdravnica in povedala, da je v cepilni center vdrla neznana skupina oseb, ki so izražale svoje mnenje proti cepljenju, brez dovoljenja snemale prizorišče in vsiljevale diskusijo strokovnim delavcem o cepljenju,” je za Portal Plus zapisal direktor NIJZ dr. Milan Krek.

Po podatkih ministrstva za zdravje je do neljubega dogodka prišlo na cepilnem mestu ZD Ljubljana na Gospodarskem razstavišču, zaradi vdora pa so začasno prekinili cepljenje: “Nadlegovali so zdravstveno osebje z vprašanji, prepričevanjem in snemanjem posameznikov, tako zaposlenih kot tudi posameznikov, ki so se želeli cepiti. Prestopili so novo mejo v slovenskem zdravstvenem prostoru, vdrli so v zasebno okolje posameznikov, ki so prišli na cepljenje, ter v prostor med zdravnikom in bolnikom, ki je bil, vsaj do včeraj, zaščiten s splošnimi normami,” je navedel Krek.

Krek je dolga leta delal z odvisniki od drog, ki veljajo za problematične, a kot pravi, česa podobnega še ni doživel. “Nikoli niso z nasiljem prekinili delovnega procesa in nikoli niso z nasiljem vstopili v prostor med zdravnikom in bolnikom. Ta prostor je ostal nedotaknjen in je slonel na velikem medsebojnem zaupanju in spoštovanju,” je zapisal.

“To, kar se je zgodilo v cepilnem centru, je nesprejemljivo. Z mnogih vidikov. Hkrati pa je zelo povedno in kaže na to, koliko se v Sloveniji še spoštuje zdravnika in njegovo delo, koliko se spoštuje delo zdravstvenega osebja. Ali sledi verbalnemu nasilju na medmrežju in tudi v nekaterih medijih tudi konkretno fizično nasilje v cepilnih centrih? Ali je prišla na vrsto fizična grožnja in kaj vse temu lahko sledi,” se sprašuje Krek.

V svojem zapisu je Krek poudaril, kako pomembno je, da bo čim več precepljenih ljudi, ko bomo vstopili v jesen, in da se na ta način lahko zaščitimo pred morebitnim jesenskim valom:

“Zato pozivam vse, ki so dovolj pogumni, da povabijo ljudi na cepljenje. Cepiva je zdaj dovolj in cepimo lahko vsakega prebivalca Slovenije z varnimi cepivi, ki jih je potrdila Evropska agencija za zdravila (EMA).”

A. M.