Na Obrežju so pred prazniki zasegli večjo količino orožja in streliva

Foto: PU Novo Mesto

Na Mejnem prehodu za mednarodni cestni promet Obrežje se je včeraj odvijala novinarska konferenca, kjer so predstavili okoliščine najdbe večje količine orožja in kriminalistično preiskavo.

Na mejni prehod Obrežje, je pri vstopu v Slovenijo, 19. decembra dopoldne pripeljal voznik osebnega avtomobila iz Bosne in Hercegovine. Delavci mobilnega oddelka Finančnega urada Novo mesto so opravili pregled osebnega avtomobila in pri odstranitvi tapete na dnu vozila odkrili prirejen prostor, namenjen tihotapljenju blaga. V prirejenem prostoru so opazili orožje in dele orožja in o tem takoj obvestili policiste Postaje mejne policije Obrežje.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja so policisti 21-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine, skladno z določili Zakona o kazenskem postopku, odvzeli prostost in ga pridržali.

Na kraj je bila napotena ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, o najdbi pa sta bili obveščeni preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Krškem in državna tožilka krškega okrožnega državnega tožilstva. Na podlagi pobude kriminalistov je bila na Okrožnem sodišču v Krškem pridobljena odredba za preiskavo osebnega avtomobila. Kriminalisti so v prirejenem prostoru našli in zasegli:

  • dve predelani pištoli,
  • 18 avtomatskih pušk,
  • lovsko puško,
  • 37 nabojnikov za avtomatsko puško in
  • 689 nabojev različnih kalibrov.

Zasegli so tudi

  • osebni avtomobil,
  • dokumente vozila in
  • dva mobilna telefona.

V preiskavi sodelovali tudi varnostni organi Bosne in Hercegovine

Ob preliminarnem pregledu zaseženega orožja je bilo ugotovljeno, da gre za orožje, ki ga po Zakonu o orožju uvrščamo v kategorijo A in spada med prepovedano orožje. Na podlagi ugotovitev in zbranih obvestil so kriminalisti za sodelovanje zaprosili varnostne organe Bosne in Hercegovine, ki so izvedli hišni preiskavi na območju Bosne in Hercegovine. 21-letnega osumljenca so kriminalisti privedli k preiskovalnemu sodniku s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307/1 členu KZ-1B. Preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Krškem je za osumljenca odredil pripor.

Zahodno balkanska pot

Robi Ribič, višji kriminalistični inšpektor iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, je dejal, da zadnji primeri odkritega orožja v Republiki Sloveniji, državah EU in na področju Zahodnega Balkana ter na podlagi drugih operativnih ugotovitev v sklopu mednarodnega sodelovanja UKP GPU potrjujejo, da zahodnobalkanska pot ostaja primarna tihotapska pot.

Kaj največkrat tihotapijo in kam?

Največkrat tihotapljeno orožje so pištole, revolverji  kalibra 7.65 mm, 7.65 in 9. mm, avtomatske vojaške puške tipa Crvena zastava, ročne bombe M75, M52, nekaj manj pa druga eksplozivna sredstva, kot so vojaške mine, improvizirane eksplozivne naprave, raketometalci, trombloni. Orožje se za potrebe organiziranih kriminalnih združb v EU tihotapi iz držav Zahodnega Balkana, največkrat v Francijo, Švedsko, Dansko, Nemčijo, Nizozemsko, nekaj manj v druge države članice EU. Orožje največkrat izvira z območja Zahodnega Balkana.

Kdo so naročniki orožja?

Naročniki orožja so v največji meri kriminalne združbe v EU, prav tako pa zaznavamo tihotapstvo s strani posameznikov, ki ob vračanju v državo, kjer začasno delajo, po naročilu ali brez tihotapijo praviloma po en do dva kosa orožja. Slovenska policija je zelo aktivna v vseh projektih Interpola in Europola v zvezi z bojem proti ilegalni trgovini z orožjem, predvsem ko gre za ilegalno trgovino z orožjem, ki izvira z Zahodnega Balkana.

Vir: PU Novo Mesto