Na območju Posavja in Dolenjske ta teden preleti letal

Na širšem območju letališč v Cerkljah ob Krki in na Brniku ter Kamniške Bistrice in Jezerskega so začeli dvotedensko usposabljanje druge posadke helikopterjev Bell 412 vojske Črne gore, ki ga vodijo in izvajajo pripadniki 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske.

Podporo helikopterjem črnogorske vojske bodo nudili pripadniki Slovenske vojske s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik in nizozemsko vojaško letalstvo z letalom Lear Jeat. Letala bodo v podporo usposabljanja vzletala z letališč v Cerkljah ob Krki in na Brniku.

Letenje bo potekalo od ponedeljka do petka, vsak dan med 9. in 15. uro, v četrtek pa tudi med 14. in 22. uro. Včeraj so letala letela na območju Ojstrice in Sevnice, danes bodo letala na območju Mirnske doline, v sredo na območju Novega mesta, v četrtek in petek pa na širšem območju Kočevja.

Načrtovano letenje bo potekalo z intenzivnostjo do dveh letal. Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje na nizkih višinah z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji, pravijo v Slovenski vojski.

M. P.