Na Malem Vrhu pri Globokem se je zrušila cerkev

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj proti večeru zrušila ob lanskem potresu na Hrvaškem močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba. Vase se je sesedel njen nekaj več kot 18-metrski zvonik z zvonovi, zrušil se je cerkveni kor in del njenega severnega ostenja oziroma ladje, poroča STA.

 

Donedavni župnijski upravitelj Gregor Majcen je povedal, da so cerkev nameravali letos sanirati. Ker je bila močno poškodovana in razpokana, so jo že lani prenehali uporabljati. Ob zrušitvi ni bil nihče poškodovan, verjetno pa nastala ruševina ogroža neposredno pod njo stoječi počitniški hišici, je opozoril.

Povedal je, da cerkev sv. Jakoba ni spomeniško zaščitena in proti posledicam potresa ni bila zavarovana. O njenem stanju in nevarnosti so sicer že pred zrušenjem obvestili pristojne službe, a se po tem ni zgodilo nič. Ocenil je, da za cerkev sv. Jakoba verjetno ni več rešitve.

Cerkev sv. Jakoba, ki stoji na najvišjem griču na vasjo Mali Vrh, naj bi zgradili leta 1689. Gre za manjšo zgradbo s tristrano zaključenim prezbiterijem, ki je izoblikovan v gotski tradiciji. Okoli leta 1800 so cerkveno ladjo podaljšali, cerkev so zadnjič prenovili leta 1991, še poroča STA.

A. M.