Na Lisci bodo danes pele kose

Na Lisci nad Sevnico bodo danes pripravlja še eno v nizu prireditev Tradicionalne košnje na Lisci. Med drugim si bo mogoče ogledati prikaz tradicionalne ročne košnje in spravila sena, poskusiti bo mogoče tudi ocvirkovo potico in ocvirkove puhle oziroma pogače ter jabolčnik.

Vse omenjene izdelke je mogoče prinesti tudi na ocenjevanje.

Kot so sporočili iz Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica bodo na Lisci prikazali, “kako so travo kosili nekoč, ko še niso brnele kosilnice in ko so se namesto hrumenja traktorjev slišali švistenje in klepanjem kos, smeh in pesem”. “Mlajšim bo to morda novo doživetje, starejšim pa bo morda obudilo spomine na nekdanje dni, ko je življenje potekalo počasneje,” so zapisali.

Vse skupaj bodo začeli ob 11. uri, prikaz košnje in spravila sena pa bo ob 15.30. Ogledati si bo mogoče tudi tržnico regionalne obrti, pridelkov in izdelkov.

Zamisel za košnjo na star, tradicionalen način je nastala pred dobrim desetletjem v Henini pri Polani pri Zidanem mostu, ko je takšno košnjo na svoji kmetiji pripravil Milan Volavšek. Iz enega sicer težjih poletnih kmečkih opravil je s tem postavil temelje družabne prireditve in povabil kosce, ki so poleg tovrstnega znanja znali tudi zapeti.

M. P.