Na Golobovi povolilni zabavi tudi Pucko in Jankovići

Ciril Pucko (levo).

Povolilna zabava stranke, ki zmaga na volitvah, običajno privabi že prve obraze, ki si od zmage obetajo koristi ali pa so bili do takrat v ozadju strankinega delovanja in se zaradi takšnih in drugačnih interesov niso želeli izpostavljati.

 

Na povolilni zabavi stranke Gibanje Svoboda, ki je potekala v ljubljanski Cvetličarni, je bilo na primer mogoče opaziti nekdanjega poslanca LDS Cirila Pucka. Gre za poslanca, ki je leta 1996 ob izenačenem izidu desnice in levice v DZ iz SKD prestopil v LDS in tako omogočil izvolitev Janeza Drnovška za mandatarja. Mnogi njegov prestop označujejo kot izdajo volivcev, ki so mu zaupali svoj glas, za njegovo dejanje pa se je uveljavilo ime puckizem, ki je še danes sinonim za grobo izdajo zaupanja volivcev. No, Pucku se prestop vsaj dolgoročno ni obrestoval, saj je takoj po izteku mandata izginil s političnega prizorišča. Pucko sicer danes velja za kader predsednika nekdanjega Zaresa Gregorja Golobiča, ki ga povezujejo z Golobovo stranko.

Na nedeljsko zabavi volilnega zmagovalca Goloba so zabeležili tudi obisk ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovega mlajšega sina Jureta Jankovića. Obisk nakazuje, da si določene koristi od Golobove prihodnje vlade obeta tudi Janković, hkrati pa tudi kaže na Golobovo politično zaledje, ki je delno zbrano tudi okoli Jankovića, sicer obremenjenega s številnimi sodnimi postopki in afero Farmacevtka.

A. M.