Na Gimnazijo Brežice je prispela vesela novica iz Vietnama!

Dijakinje brežiške gimnazije z mentorico

Na Gimnazijo Brežice je prispela novica iz Vietnama, kjer je od 26. junija do 1. julija potekalo eno največjih tekmovanj iz znanj. Tekmovanje The World Scholar’s Cup je tekmovanje v znanju, kjer dijaki tekmujejo v angleškem jeziku iz šestih predpisanih področij. Letošnja tema je bila Unlikely World (Neprijazen svet), področja pa umetnost in glasba, naravoslovje, zgodovina, književnost, sociologija ter posebno področje, moderna mitologija.

Brežiški gimnazijci so pod mentorstvom Mateje Raušl dosegli izjemen uspeh. Debaterke Živa Bezjak, Mojca Dimič, Živa Stegne, Barbara Štorman in Valentina Zlobko, so  se vrnile domov z zlatimi in srebrnimi medaljami. Barbara Štorman in Živa Bezjak sta se uvrstili naprej na The Tournament of Champions, ki bo potekalo jeseni na prestižni univerzi Yale. Tekmovanje je vsebovalo ekipno debato (tekmujejo trije dijaki v skupini), kreativno pisanje esejev, preizkus znanja iz šestih področij in kviz. Dijaki so bili nagrajeni posamezno in skupinsko.

Svečana otvoritev tekmovanja

Leta 2015 je ugledni Svetovni pokal znanja (The World Scholar’s Cup) prvič prišel v Slovenijo, po svetu pa poteka že od leta 2006. Ustanovitelj tekmovanja je Daniel Berdichevsky iz ZDA, ki se zavzema za spodbujanje ljubezni do pridobivanja znanja med učenci in dijaki po celem svetu tako, da jim da na tekmovanjih posameznikov in skupin priložnost za dokazovanje sposobnosti v govorjeni in pisani besedi.

To je odlična priložnost, da dijaki vadijo govorne in pisne spretnosti, ter si širijo obzorje na področju številnih pomembnih svetovnih vprašanj in se ob tem še zabavajo. Hkrati pa skupaj uživajo pri učnih prizadevanjih za odličnost – kot ekipa. World Scholar’s Cup je tekmovanje mednarodnih razsežnosti, kjer dijaki tekmujejo v štirih kategorijah: v kvizu, debati, pisanju eseja in skupinskemu kvizu.

Ker se je tega tekmovanja udeležilo veliko mednarodnih šol po svetu in šol, kjer je angleščina materni jezik, so na šoli izredno ponosni na dijakinje, da so s svojim znanjem dokazale, da so med najboljšimi na svetu.

Vir: Gimnazija Brežice

N. N.