petek, 10 julija, 2020
Doma Slovenija Na evropske volitve bomo odšli 26. maja

Na evropske volitve bomo odšli 26. maja

(vir: cor.europa.eu)

Volitve za poslance v Evropski parlament potekajo na pet let. Na njih državljani držav članic EU izvolijo 751 evropskih poslancev, od tega slovenski osem. V Sloveniji je že jasno, da bomo na evropske volitve odšli 26. maja.

Predsednik republike Borut Pahor je namreč ta teden podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Te bodo 26. maja, stranke pa bodo kandidatne liste lahko začele vlagati 25. februarja.

Na volitvami pred petimi leti je močno zmagala SDS, ki je v Evropskem parlamentu dobila tri poslance (dr. Milana Zvera, Patricijo Šulin in Romano Tomc), sledila je skupna lista NSi in SLS, ki je dobila dva poslanca, nato pa SD, Verjamem in DeSUS s po enim poslancem.

V strankah so letos že stekli postopki za nove evropske volitve.

V SDS so nabor kandidatov že opravili, niso pa še določili, kateri izmed njih bodo na listi in kdo bo njen nosilec. V NSi so nabor kandidatov že opravili, ni pa še jasno, kdo bo nosilec liste, kjer je očitno kar nekaj preigravanj. Za zdaj je jasno le, da to ne bo Lojze Peterle, ki je zaradi tega pršel v rahel konflikt z vodstvom stranke. V SLS Marjana Podobnika so želeli, da bi tako kot na prejšnjih volitvah oblikovali skupno listo z NSi. V slednji se za to zaenkrat še niso odločili.

V SMC in SAB, ki jim je podpora med volivci od volitev drastično padla, so si menda zelo želeli oblikovati skupno listo z največjo vladno stranko, LMŠ, a jih je njen predsednik Marjan Šarec po vsega 15 minutah pogovora zavrnil. Zato je že slišati, da naj bi med omenjenimi strankami prišlo do nekaterih zamer.

V SD naj bi bila nosilka liste Tanja Fajon, ki pa se zadnje čase ni ravno proslavila z nekaterimi svojimi zapisi na Twitterju, med drugim s tistim, ki je kritiziral madžarsko politiko, ko si prizadeva vzpodbuditi ljudi, da bi se za rojstvo otroka odločali čim mlajši. Fajonova je tudi znana podpornica migrantskega preseljevanja, po navedbah nekaterih medijev je tudi zelo blizu Georgea Sorosa, ameriškega milijarderja madžarskega porekla v fundaciji Open Society, ki načrtno destabilizira Evropo. Poleg Fajonove je to še Ivo Vajgl, ki je bil na prejšnjih volitvah izvoljen ne listi stranke DeSUS.

Nosilka liste Levice, ki velja za levo nabolj radikalno stranko pri nas, bo Violeta Tomić, znana predvsem po svojih zdrsih, ko gre za zagovarjanje migracij. Stranki DeSUS in SNS liste še nista oblikovali, naj bi pa na volitvah nastopili samostojno.

Javnomnenjska anketa, ki jo je včeraj objavila Nova24tv.si, pa kaže, da se bo evropskih volitev zagotovo udeležila slaba tretjina volivcev, največ bi jih volilo stranko SDS. Podrobnejši podatki so na voljo tukaj-

M. P.