Na čelu leve vlade si Slovenci najmanj želijo videti Mesca, Erjavca ali Bratuškovo

Da je prvak DeSUS Karl Erjavec zelo neprimeren kandidat za predsednika morebitne levosredinske vlade, meni 19 odstotkov vprašanih, medtem ko se le devetim odstotkom zdi za to funkcijo zelo neprimeren, kaže anketa, ki jo je za Delo opravila agencija Mediana.

Istočasno pa je javnomnenjska anketa Parsifala ugotovila, da je Janez Janša daleč najprimernejši kandidat za predsednika vlade, saj ima več kot dvakrat višjo podporo od zasledovalke Tanje Fajon.

Anketirani v anketi Dela so ocenjevali neprimernost posameznega kandidata za mesto mandatarja, pri čemer glede na delež odgovorov, da se jim za funkcijo zdi najmanj primeren, prednjači koordinator Levice Luka Mesec, ki mu kot nekoliko manj “popolnoma neprimerna” sledita še Karl Erjavec in predsednica SAB Alenka Bratušek.

Parsifal pa je izvedel anketo o tem, kdo se zdi ljudem najprimernejši za predsednika vlade. Na samem vrhu ves čas ostaja aktualni predsednik vlade Janša. Na drugem mestu se nahaja Tanja Fajon, ki je imela še 9. oktobra 13,4 odstotno podporo, a je ta padla na 10,6 odstotka. Na tretjem mestu pa se po primernosti za mandatarja nahaja predsednik LMŠ Marjan Šarec, njegova podpora pa je le malenkost nižja od Fajonove.

Še manj podpore za mandatarja pa uživa Karl Erjavec, katerega podpora vse do danes oziroma 24. decembra 2020, ni presegla 6,2 odstotka, kar kaže, da mu kot mandatarju zaupa manjšina volivcev.

A. M.