Na brežiški ekonomski in trgovski šoli za zdaj še ne bodo mogli izobraževati bolničarjev

Ministrstvo za izobraževanje brežiški ekonomski in trgovski šoli za zdaj še ni odobrilo predloga, da bi šola uvedla dva nova izobraževalna programa, to je programa zdravstvena nega in bolničar – negovalec. Ocenjuje namreč, da je kadra iz obeh omenjenih področjih trenutno dovolj, je razvidno iz odgovora na pobudo, ki jo je ministrstvu poslal poslanec SDS iz Posavja Tomaž Lisec.

Kljub temu na ministrstvu vrat novim izobraževalnim programom v Posavju ne povsem zapirajo.

Poslanec Tomaž Lisec

Poslanca Tomaža Lisca, ki je pobudo pripravil v sodelovanju z brežiškim županom Ivanom Molanom, je namreč zanimalo, kakšne načrte ima država z izobraževanjem omenjenih dveh profilov glede na to, da je Posavje edina statistična regija, ki ima splošno bolnišnico, nima pa ustreznih izobraževalnih programov na tem področju.

Kot v odgovoru navaja ministrstvo, je Ekonomska in trgovska šola Brežice ministrstvu že večkrat posredovala predlog za uvedbo dveh novih omenjenih izobraževalnih programov, a ministrstvo predloga ni odobrilo.

Nasprotujeta mu namreč ministrstvo za zdravje in predvsem Zbornica zdravstvene in babiške nege.

Predvsem slednja je opozarja, da je iz uradnih evidenc registriranih brezposelnih oseb Zavoda RS za zaposlovanje za lansko leto razvidno, da je skupno število brezposelnih oseb s srednje strokovno izobrazbo s področja zdravstvene nege krepko čez 700, s srednje poklicno izobrazbo s področja bolničarstva pa skoraj 300, v odgovoru Liscu navaja ministrstvo. Dodaja še, da je ministrstvo za zdravje v preteklosti celo že predlagalo, da bi ministrstvo število vpisnih mest na obeh omenjenih programih zmanjšalo.

Kljub temu pa na ministrstvu omenjenima izobraževalnima programoma v Posavju ne povsem zapira vrat. “Za vpis novincev v naslednje šolsko leto 2020/2021 nam sicer Ekonomska in trgovska šola Brežice do zdaj še ni posredovala svojega predloga glede razmestitve in obsega razpisanih mest, je pa s predstavniki šole že dogovorjen sestanek na ministrstvu glede navedene problematike. Ko bo ministrstvo prejelo predlog šole glede razpisa mest za vpis novincev v prihodnjem šolskem letu, bo predlog obravnavalo in pretehtalo z vidika že navedenih kriterijev, predlog razpisa pa bomo tako kot vsako leto posredovali v pregled in mnenje ustreznim resorjem in socialnim partnerjem,” so zapisali.

Tomaž Lisec je dodatno za naš portal pojasnil, da bo omenjeni sestanek na ministrstvu potekal 20. novembra 2019.

M. P.