Možina: SD je desetletja obvladovala RTVS. Zdaj je tega konec.

(vir: rtvoslo.si)

“Nobene konkretne obtožbe ni, da to in to ne drži. Seveda njih moti, da to obstaja. Da na javni televiziji obstaja oseba, ni edina, ampak vendarle, ki razmišlja drugače. Ljudje se ne zavedajo, da je javna televizija televizija vseh. In poskušajo nas prestrašiti, da bi bila televizija SD, ker je ta stranka desetletja to hišo obvladovala do popolnosti. Tega je konec, mi se ne bojimo. Tisto, kar povemo, kar sam povem, drži in stoji. Lahko narediš napako, v tem primeru napake ni bilo,” je v oddaji Planet 18 na Planet TV sinoči dejal novinar RTVS Jože Možina.

 

Ta je namreč razburil stranke levega političnega pola, predvsem SD, s svojo sobotno oddajo Utrip. V njej je Možina, sicer tudi doktor zgodovine, javno razkril dolga leta prikrivana zgodovinska dejstva o domnevno junaški bitki partizanov v Dražgošah. Povedal je namreč, da nikakor ni za epsko bitko, ampak so partizani domačine enostavno prepustili na milost in nemilost Nemcem, ki so nato pobili velik del tam živečih ljudi. Razkril je tudi, da je politično omrežje Milana Kučana pripravlja še eno instant stranko, to je stranko Roberta Goloba, ter okrcal SD, da se mu nikakor ne uspe izviti iz okov preteklosti in totalitarnosti.

Na prispevek se je ostro odzvala predsednica SD Tanja Fajon, ki je sicer v preteklosti rada poudarjala pomen neodvisnega novinarstva, z milo rečeno primitivnim tvitom pa se je v svojem slogu odzval tudi poslanec SAB in nekdanji Šarčev minister, ki je moral odstopiti po vsega dveh mesecih mandata, Marko Bandelli. Ta je na tvitterju zapisal: “Sramota @RTV_Slovenija Lažnivca in desničarskega radikalca #Možino, da pristransko, neresnično, žaljivo in ponižujoče komentira v oddaji #UTRIP. #nedopustno Je očitno, da branilci nacifašizma želijo spreminjati zgodovino.” Zaradi tvita ga bo, kot kaže, doletela tudi tožba RTV Slovenija.

Možina je sicer v intervjuju za Planet TV včeraj spregovoril tudi o neznosnih pritiskih SD, ki je, kot je pojasnil, v hiši še vedno izjemno močna, tudi v vodstvu, saj je v preteklih letih na RTVS pogosto kadrovala, obvladuje tudi nadzorni svet. “Vidim, da so se nekateri kar malo trznili. A ko smo jim predstavili argumente, da je oddaja narejena po vseh strokovnih standardih, končno gre za šolski primer dobrega Utripa, ki ima tudi zaradi tega tak odziv, je bilo vodstvo pomirjeno in stoji za svojimi programskimi sodelavci, lahko bi tudi rekel, za svojimi najboljšimi programskimi sodelavci, da ne bomo skromni.”

A. M.