Molan: Z vstopom Hrvaške v schengen končno dočakali Evropo brez meja

Praznovanju vstopa Hrvaške v schengensko in evrsko območje se je pridružila tudi Občina Brežice. Včeraj se je namreč v Brežicah zaključil Tek brez meja, ki je potekal od Svete Nedelje do Brežic in ga je pripravil Klub cestnega in gorskega teka Samobor.

 

Na maloobmejnem prehodu Slovenska vas je tekače, bilo jih je okoli 30, pretekli pa so 24 kilometrov, med drugim pričakal brežiški župan Ivan Molan, ki je pozdravil vstop Hrvaške v schengen. “Z vstopom Hrvaške v schengensko območje smo ljudje ob južni meji končno dočakali Evropo brez meja, saj smo prebivalci na obeh straneh meje od nekdaj povezani tako gospodarsko kot društveno in osebno,” je dejal.

Udeležence prvega teka brez meja sta pozdravila tudi županja Samobora Petra Škrobot in podžupan Svete Nedelje Gabrijel Deak. Županja Petra Škrobot je vsem udeležencem zaželela srečno novo leto. “Danes je velik dan za Hrvaško in zelo pomemben dan predvsem za prebivalce ob meji, saj bo z današnjim dnem njihovo vsakodnevno življenje lažje, še posebej za tiste, ki mejo dnevno prehajajo zaradi npr. dela. Vesela sem, da smo ta dogodek obeležili skupaj, saj so odnosi med sosednjimi občinami že sedaj res dobri. Tu so vsakoletna čezmejna srečanja pri Kalinu, v naših šolah se uvajal slovenščina kot izbirni predmet. Verjamem, da bomo v prihodnje naše sodelovanje še poglobili,” je dejala.

Tek so zaključili v Športni dvorani Brežice, kjer so se ob okrepčilu še družili pred odhodom domov.

A. M.