Mobilna aplikacija za spremljanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom

(vir: pixabay.com)

Vlada je pripravila pravno podlago za uvedbo mobilne aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom in nadzor karanten. Aplikacija bo naložena na t. i. pametni telefin.

Vlada je zapisala, da se s predlogom zakona zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19 določa vzpostavitev in zagotavljanje delovanja mobilne aplikacije za obveščanje oseb o stikih z okuženimi z virusom SARS-CoV-2.

Predlog zakona določa, da je namestitev in uporaba mobilne aplikacije prostovoljna in brezplačna, razen v primerih, ko je posameznik potrjeno pozitiven na virus – v teh primerih si mora mobilno aplikacijo obvezno namestiti in vanjo vnesti naključno kodo. V nasprotnem primeru bi mobilna aplikacija, ki bo v celoti zagotovila anonimnost, izgubila velik del svojega pomena.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je hkrati povedal, da bi s tem lahko preprečili dodatne zaostritve ukrepov. “Spremljamo aplikacije, ki bi bile za nas sprejemljive in so na prostovoljni osnovi. Kot primerne ocenjujemo tiste, ki jih uporabljajo v Italiji, morda še nekoliko bolj v Nemčiji.” Poudaril je, da gre za anonimizirane podatke, ki zagotavljajo ustrezno varnost.

Mobilna aplikacija bi tiste, ki bi si jo namestili na pametni telefon, opozorila, v kolikor bi bili v stiku z okuženo osebo.

M. P.