Mnogi zvečer k polnočnicam, Božiček pa k pridnim otrokom

Na predvečer božiča, ko v Cerkvi obeležujejo rojstvo Jezusa, bodo mnogi odšli k polnočnicam, še pred tem pa v družinskem krogu postavili jaslice in božično drevesce. Mnogi so okrasitev božičnega drevesca in domovanja opravili tudi že v preteklih dneh.

Božič je eden izmed največjih praznikov. Podlago zanj predstavlja Sveto pismo, v katerem beremo, da se je Jožefu in Mariji med njunim potovanjem iz Jeruzalema v Betlehemu rodil Jezus, ki so ga prepoznali kot Odrešenika.

Na predvečer božiča, to je nocoj, bodo po številnih cerkvah potekale polnočne maše, na katerih bodo ob petju božičnih pesmi in branju evangelijskih odlomkov, ki govorijo o dogodku v Betlehemu simbolično dočakali Jezusovo rojstvo. V nedeljo zjutraj, na sam božič pa bodo po cerkvah potekale božične maše.

Mnoge bo v noči na božič tudi obdaril Božiček, ki pa ima sicer s cerkvenim božičem bolj malo skupnega. Gre namreč za lik, dokončno utrjen v reklamni kampanji za coca-colo, ki pa je v zadnjih desetletjih skupaj s svetim Miklavžem in dedkom Mrazom dobil status enega od treh decembrskih dobrih mož, ki obdarujejo otroke.

M. P.