Ministrstvo za solidarno prihodnost: Kot da bi ga vodili Metelkovci

Na ministrstvu za delo so včeraj predstavili vodstvo novega ministrstva za solidarno družbo, ki je po koalicijskem razrezu pripadlo stranki Levica. Tega, kot kaže, prevzema povsem neizkušen kader ali, kot je mogoče zaslediti ocene na družbenih omrežjih, zdi se, da bo novo ministrstvo vodil kader z Metelkove, ki na področju, ki naj bi ga pokrivalo ministrstvo, praktično nima izkušenj.

 

Novo ministrstvo naj bi se ukvarjalo z dolgotrajno oskrbo, stanovanji in ekonomsko demokracijo, kot minister pa ga bo vodil Simon Maljevac. Ta se lahko v svoji karieri bolj ali manj pohvali le s prostovoljnim delovanjem v organizacijah, povezanih s skupnostjo Lejzbijk, gejev, transeksualcev in biseksualcev (LGTB), kakšnih drugih resnih referenc pa nima. Bil je še odgovorni urednik revije Narobe in vodja enega od oddelkov pri Zagovorniku načela enakosti, ki ga vodi znan LGTB aktivist Miha Lobnik.

Znan je tudi kot ustanovitelj Inštituta 8. marec, katerega predstavnica je Nika Kovač. Maljevac je iz inštituta odstopil aprila letos.

Za stanovanjsko politiko na ministrstvu bo skrbel Klemen Ploštajner, ki je prav tako brez vsakih izkušenj z delom v državni upravi, kaj šele na področju gradnje stanovanj. Trenutno je mladi raziskovalec na FDV.

Za ekonomsko demokracijo na ministrstvu bo skrbela Katja Simončič, ki je prav tako brez omembe vrednih referenc, povezanih z vodenjem v državni upravi. V svoji predstavitvi na družbenem omrežju Linkedin je zapisala: “V zadnjih nekaj letih delam kot raziskovalka, ki preučuje škodljive, a normalizirane prakse sodobnega kapitalizma, kot so potrošništvo, današnja narava dela in vzpon AI. Trenutno delam v javnem sektorju in svetujem o vprašanjih ekonomske demokracije.”

Za dolgotrajno oskrbo na ministrstvu pa bo skrbel Luke Omladič, ki je na Wikipediji predstavljen kot slovenski filozof in okoljevarstvenik ter kot okoljski analitik. Kako se spozna na dolgotrajno oskrbo, na predstavitvi niso povedali.

Simon Maljevac ustanovitelj in lastnik Inštituta 8. marec vse do 4. aprila 2022.

Simon Maljevac ustanovitelj in lastnik Inštituta 8. marec vse do 4. aprila 2022.

A. M.