Ministrstvo brežiški ekonomski šoli znova zavrnilo programa zdravstvena nega in bolničar

Z novinarske konference v Brežicah.

Čeprav ministrstvo za izobraževanje še novembra v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Tomaža Lisca ni izključilo možnosti, da bi brežiška ekonomska in trgovska šola lahko uvedla izobraževalna programa zdravstvena nega in bolničar, je šoli zdaj znova zavrnilo prošnjo za njuno uvedbo.

Na šoli so nad tako odločitvijo razočarani, prav tako tudi Lisec in brežiški župan Ivan Molan.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala direktorica šole Mojca Tomažin, jim je ministrstvo decembra vnovič zavrnilo uvrstitev omenjenih programov med izobraževalne programe šole, kar počne že deset let, s čimer niso zadovoljni. Prepričani so namreč, da šola izpolnjuje prostorske, kadrovske in druge pogoje za njuno izvajanje, zato ministrstvo pozivajo, naj napako popravi.

Ravnateljica je prepričana, da bi programa Posavje moralo dobiti zaradi njegove obmejne lege, podhranjenosti na področju srednješolskih programov, regijske enakopravnosti, potreb in zato, da bi preprečili odliv mladine. Opozorila je tudi, da je njihova šola, ki jo je pretekla leta obiskovalo okoli 800 dijakov, trenutno pa jo obiskuje okoli 300 srednješolcev, na pol prazna in da je Posavje edina regija s splošno bolnišnico, ki nima omenjenih srednješolskih programov. Poudarila je so, da je zanimanja za omenjena šolska programa dovolj, hkrati pa je dovolj tudi potreb, predvsem na področju pomoči na domu in v domovih za starejše.

Po besedah brežiškega župana Ivana Molana prizadevanja za uvedbo obeh programov podpirajo vsi posavski župani in poslanci, njihova pridobitev pa je po njegovem potrebna in upravičena iz ekonomskega ter z razvojnega vidika. Povabljeni predstavniki ministrstva pa se pogovora niso udeležili in so se opravičili.

M. P.