Minister Poklukar z županom Brežic o romski skupnosti in meji

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je srečal z županom Občine Brežice Ivanom Molanom. Pogovarjala sta se predvsem o migracijah, odstranjevanju panelne ograje na meji in romski problematiki.

 

Na območju Občine Brežice aktivno delujeta dve enoti policije, ki pokrivata področje migracij, meje, tujcev in čezmejne kriminalitete. Policijski postaji Brežice se je po vstopu Hrvaške v schengensko območje pridružila novoustanovljena Policijska postaja za izravnalne ukrepe Novo mesto na nekdanjem mejnem prehodu Obrežje.

Vlada je aprila 2023 ugotovila obstoj povečanega nadzora državne meje v letu 2022 v določenih občinah in v letu 2023 zagotovila 2,5 milijona evrov za delno povračilo stroškov občinam. Med njimi je tudi Občina Brežice, ki ji je bilo dodeljenih prek 257 tisoč evrov. “Na meji s Hrvaško smo nedavno začeli odstranjevati tudi panelno ograjo, ki jo bomo ponovno uporabili le za potrebe obrambno-varnostnih organov Slovenije (policija in vojska)”, je povedal Poklukar.

O razmerah, povezanih z romsko skupnostjo, je minister Poklukar povedal, da je policija z romsko skupnostjo in siceršnjo lokalno skupnostjo v rednih stikih, sodelovanje je korektno. Policija je v letu 2022 opravila več skupnih nadzorov z gradbenim, okoljskim in veterinarskim inšpektorjem in centrom za socialno delo. Ob tem je poudaril, da sta uspešnost in učinkovitost dela v romski skupnosti odvisni ne samo od policije, ampak tudi od aktivnosti drugih služb predvsem na področjih šolstva, sociale in zaposlovanja.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve