Mineva štiri leta od umora brežiškega policista Damirja Golobiča

Damir Golobič (vir: FB)

V luči koronavirusa in aktualnih dogodkov je kar nekako v senci ostala obletnica, ko je pakistanski migrant ubil slovenskega policista Damirja Golobiča. Na obletnico je na Facebooku spomnil šele Damirjev sorodnik. Šlo je za prvo neposredno žrtev nebrzdanih migracij, ki jih je v zadnjih letih deležna Evropa, z njo pa tudi Slovenija.

Uradna verzija takratnega dogodka je bila, da so 29. junija 2016 nekaj pred 11. uro občani vasi Žejno v okolici Brežic poklicali številko 113 in sporočili, da v naselju tava bos in umazan mlajši moški, ki naj bi domačine v angleščini spraševal za delo.

Na kraj je bila napotena policijska patrulja, ki pa moškega ni našla. Ob 11.45 so krajani moškega opazili znova in še enkrat poklicali policijo. Policijska patrulja se je odpravila na kraj in moškega tokrat našla. Eden od policistov je parkiral avtomobil, drugi, Damir Golobič, pa je pristopil do moškega, ki je napol sedel napol ležal ob cesti. Ko pa se mu je približal, je moški nenadoma zamahnil proti njemu in ga zabodel v prsni koš. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v brežiško bolnišnico, kjer pa je žal umrl nekaj pred poldrugo uro popoldne. Moški napadalec je takoj po napadu pobegnil približno 100 metrov stran, se zabodel v prsni koš in izkrvavel.

Uradno pojasnilo takratnih oblasti je bilo, da je šlo za 22-letnega nemškega državljana, ki naj bi bil duševni bolnik in uživalec drog. No, že kmalu se je izkazalo, da skuša takratna vlada Mira Cerarja, ki se več kot očitno ni znala spopasti z nezakonitimi migracijami, pravo identiteto morilca prikriti. V resnici naj bi šlo namreč za pakistanskega migranta, ki je pred tem živel v Nemčiji. Neuradno je šlo za 22-letnega migranta, ki naj bi pri starosti 17 let prišel v Nemčijo, tam zaprosil za azil in ga tudi dobil. Kljub temu naj bi se kmalu začel ukvarjati z uličnim kriminalom, žeparjenjem in vlamljanjem v parkirana vozila. Ime mu je bilo Bastian Ifrim, pri čemer je Bastian privzeto nemško ime, ki si ga je nadel ob urejanju dokumentov.

Da brežiškega policista ni ubil 22-letni zmedeni Nemec, pač pa pakistanski migrant, je šele konec oktobra 2018, torej dve leti in štiri mesece pozneje v oddaji Tarča na TV Slovenija priznal takratni državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Sandi Čurin. Dejal je, da je policista ubil ilegalni migrant in to ne z nožem, ampak z mačeto.

M. P.