Mineva 31 let od razglasitve rezultatov plebiscita za samostojno Slovenijo

Državna proslava ob prazniku, na kateri je bil osrednji govornik premier Janša.

Danes je državni praznik samostojnosti in enotnosti, s katerim obeležujemo razglasitev rezultatov plebiscita za samostojno Slovenijo pred 31 leti, na katerem se je velika večina ljudi izrekla za odhod iz Jugoslavije.

Odločitev, ki se je mnogi še vedno spominjajo s ponosom.

Državni praznik ima korenine konec 80. let prejšnjega stoletja, ko so se v Sloveniji, ki je bila takrat del Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ), začele težnje za uvedbo demokracije in samostojno državo.

Plebiscit o tem, ali naj gre Slovenija po samostojni poti, je potekal 23. decembra 1990, rezultati, ki so jih razglasili tri dni pozneje, 26. decembra, pa so pokazali visoko stopnjo soglasja ljudi.

Ob 93,2-odstotni volilni udeležbi se je za odcepitev izreklo okoli 95 odstotkov volivcev, ki so oddali glas. To je pomenilo 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Osrednja državna proslava ob prazniku je bila v četrtek v Cankarjevem domu. Premier Janeza Janša je v govoru izpostavil pomen enotnosti in inovativnosti Slovencev v času osamosvajanja. Za vnaprej pa se mu zdi pomembno, da se znova dvignemo na nivo časa, pri čemer država potrebuje slehernika, brez izključevanj.

Danes Slovenija po Janševih besedah ustvari več kot katerakoli država, ki je nastala na ozemlju bivše SFRJ. Med drugim je izpostavil številne lestvice, kjer je Slovenija na vodilnih mestih, slovenske inovacije in tiste, pri katerih so Slovenci sodelovali.

Janša je poudaril, da je ena najvišjih prioritet tako Slovenije kot Evrope demografija. “Več veselja do življenja in več otrok. Brez Slovencev, slovenskega jezika in slovenske kulture nekakšna država sicer lahko obstaja, vendar to ni Slovenija,” je dejal.

Državljanom je zaželel blagoslovljen Božič in ponosno praznovanje spomina na naše najbolj pogumne, usodne in dobre odločitve.

M. P.