Mikrovalovna pečica zmore veliko več, kot si mislite

Danes ima še skoraj vsako gospodinjstvo mikrovalovno pečico, gospodinjski pripomoček, ki je pred nekaj desetletji osvojil svet. V osnovi naj bi ga uporabljali za pripravo in segrevanje hrane ter pijače, a je to le ena od možnosti, ki jih nudi.

Naredite kruh ali krof ponovno užitna

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da sta se vam kruh ali krof, ki ste ju nameravali pojesti, posušila, s tem pa postala neužitna. Rešitev, kako kruh ali krof narediti znova svež, je preprosta. Za dobre pol minute (krof za nekoliko manj) ju postavitev v mikrovalovno pečico in znova bosta topla in sveža kot takrat, ko ste ju kupili. Težava je le v tem, da ju morate kmalu pojesti, saj se hitro spet strdita nazaj.

Dezinficirajte gobico ali desko za rezanje

Pogosto se zgodi, da pomivalna gobica, ki je še relativno nova, zaudarja, vi pa jo zgolj zaradi tega še ne želite vreči v kos. Rešitev je preprosta. Namočite jo v vodo, ki ste ji dodali bel kis ali limonin sok, posodico z gobico pa nato postavite v mikrovalovno ter prižgite za minuto. Smradu ne bo več. Na podoben način lahko dezinficirate desko za rezanje. Dobro jo operite, podrgnite po njej s polovico limone ter jo grejte v mikrovalovni pečici eno minuto.

Zmehčajte med

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da se vam je med strdil oziroma je kristaliziral in ste ga le stežka namazali na kruh. Težavo odpravite tako, da med za 30 sekund pri srednji jakosti grejete v mikrovalovni pečici. Še bolj naraven način pa je, da ga za nekaj časa postavite na radiator ali v pečico, ki ima 40 stopinj.

Zmehčajte pico

Se vam je že zgodilo, da pice niste mogli pojesti in ste jo shranili za prihodnji čas, a je pri tem postala trda in gumijasta? Težavo rešite tako, da pico postavite v mikrovalovno pečico, zraven pa postavite steklen kozarec z malo vode in jo segrejte kot ponavadi. Razlika bo precejšnja.

Pospešite vzhajanje testa

Testo, ki smo mu dodali kvas, ponavadi potrebuje eno uro, da se primerno dvigne, s pomočjo mikrovalovne pečice pa lahko ta proces skrajšate na 15 minut. V plastično posodo položite testo in jo zaprite s plastičnim pokrovom. V kot mikrovalovne postavite kozarec vode, posoda s testom pa naj bo na sredini. Na najmanjši mogoči temperaturi grejte tri minute, nato pečico izključite in pustite testo v še pokriti posodi šest minut, nakar ponovno grejte tri minute in ko pečico spet izključite, pustite stati še šest minut.

Skuhajte koruzo

Storž sveže sladke koruze najlažje skuhate tako, da ga ovijete v mokro krpo in ga za tri minute postavite v mikrovalovno pečice. Presenečeni boste, kako hitro kuhana je lahko.

M. R.