Migranti na Danskem bodo morali delati, Fajonovo to skrbi

Danska socialdemokratska stranka je ta teden sprejela nov zakon, ki pomeni nadaljevanje politike omejevanja migracij na Dansko. Predlagani zakon od migrantov, ki prejemajo socialno pomoč, zahteva, da opravijo 37 ur javnih del na teden, sicer se jim socialno pomoč ukine. Slednje pa očitno močno skrbi predsednico SD Tanjo Fajon.

 

Fajonova je namreč na Twitterju zapisala, da ji pristop danske socialdemokratske vlade ni blizu in jo skrbi. “Sem že opozorila na to v internih razpravah in tudi podprla napore Evropske komisije v Sloveniji, ki preučuje, ali so danski ukrepi v skladu z EU zakonodajo,” je zapisala. Dodala je, da je o zadevi povprašala tudi evropske poslance.

Danska socialdemokratska stranka je sicer sestrska stranka slovenske SD, a ima, vsaj kar se migracij tiče, precej različno stališče. Medtem ko SD v Sloveniji podpira praktično nekritičen sprejem vseh migrantov, si socialdemorati na danskem prizadevajo za omejevanje migracij, zavedajoč se, da danska družba ni sposobna sprejeti vseh prišlekov, ki bi si to želeli.

A. M.