Z bizarnim kipom naredili škodo Melanii Trump

(vir: Poročanje francoske tiskovne agencije AFP)

Lesena skulptura ameriške prve dame Melanie Trump, ki so ga postavili v bližini Sevnice, je tako med domačini kot širšo javnostjo naletela na posmeh. Kritike letijo predvsem na podobo Melanie, ki je po mnenju mnogih povsem ponesrečena, nekateri jo celo primerjajo s Smrketo. Tako bi lahko mirno rekli, da so posamezniki Melanii Trump naredili škodo, ne da bi lahko na to sama vplivala.

Skulpturi, ki so jo odkrili v okviru razstave Ta Eho ameriškega umetnika Brada Downeyja, se poleg domačih medijev namreč posmehujejo tudi tuji mediji. Britanski BBC med drugim piše, da so kipu domačini nadeli naziv Smrketa in da je rezultat umetniškega podviga ironični leseni prikaz ameriške prve dame v modrem plašču in roko, dvignjeno v zrak. Nekateri domačini so skulpturo označili za sramoto, ki ni v ničemer podobna Melanii Trump, so navedli.

Francoska tiskovna agencija AFP je zapisala, da se lahko od zdaj naprej rojstni kraj Melanie ponaša tudi s kipom svoje slavne hčere. “Zaradi naivnega sloga skulpture pa so jo kritiki na spletnih omrežjih označili za strašilo,” ugotavlja agencija. The New York Post je kip označili kot bizaren. “Čeprav so domačini ponosni na svoj najslavnejši ‘izvoz’, Melanio, niso prav nič navdušeni nad njenim kipom niti ne vidijo nobene podobnosti z njo,” pa je poročal britanski ITV. Podobno so skulpturo komentirali pri nemški televiziji RTL: “Moralo bi biti lepo presenečenje za kraj, ki ga zaradi Melanie obiščejo številni turisti, ampak namesto tega se domačini samo razburjajo.”

Znana slovenska publicistka Milena Miklavčič je na Facebooku zapisala, da je “spačena podoba iz lesa”, kakor je poimenovala skulpturo, “zadnja v seriji fars, s katerimi Slovenija sama sebi zabija avtogol”. Borut Petrovič je na svojem blogu zapisal: “Nek pameten ameriški ‘umetnik’, ki si za svoje projekte zna narediti učinkovito promocijo, je butaste Slovence nagovoril, da so v bližini Sevnice, kjer je nekoč živela Melania Trump, najprej posekali drevo ter na njen štor postavili skulpturo, ki bi naj predstavljala prvo damo Amerike. Z žago jo je izrezljal celo nek domačin. Skulptura seveda nima nobene umetniške vrednosti, je navadna žalitev Melanie Trump ter seveda sramota za Slovenijo.”

Kot vse kaže, je torej kip Melanii naredil predvsem škodo, četudi morda namen niti ni bil tak, na kar za povrh Melania sama ni imela nobenega vpliva. Zato bi bilo morda vredno razmisliti tudi o tem, da se ga umakne.

M. P.