Meji že na norost: Opozicija nasprotuje zvišanju plač

Opozicija deluje po načelu: Glavno je, da smo proti.

Potem ko smo mislili, da smo od slovenske opozicije videli že vse, je zdaj presenetila z novo potezo, ki bi jo lahko milo označili s tistim “saj ni res, pa je”. Po novem namreč opozicija pri nas nasprotuje znižanju davkov, konkretneje nižji obdavčitvi plač, kar bi v praksi pomenilo višje neto plače.

 

S spremembami štirih davčnih zakonov želi namreč vlada znižati obdavčitev najvišjega dohodninskega razreda iz 50 na 45 odstotkov, zvišati neobdavčeno izplačilo nagrade za poslovno uspešnost, znižati kapitalske davke na 25 odstotkov, davek iz oddajanja premoženja v najem pa na 15 odstotkov. Ob tem uvaja socialno kapico, kar je bilo od nekdaj zahteva sindikatov, dvig splošne olajšave pri dohodnini in s tem višje neto plače.

V vsaki normalni opoziciji bi znižanje davkov in posledično zvišanje plač podprli, a očitno to ne velja za našo opozicijo. Ta po načelu nasprotuj vsemu, kar predlaga vlada, pa četudi to meji na norost, kritizira vsak še tako dobronameren predlog. Predsednica SAB Alenka Bratušek je tako sinoči v oddaji TV odmevi dejala, da je ob trenutnem stanju v javnih financah, “zelo neodgovorno še dodatno nižati davčne prihodke”. Priznala je celo, da bodo plače z reformo res višje, a predlogu še vedno nasprotuje: “Res bodo plače višje, a pravice, ki jih zdaj financira država, bodo nižje,” je dejala. Razumi kdor more.

A. M.