Medved v sevniški občini vse bolj drzen

Slika je simbolična.

Občina Sevnica je nedavno ministrstvi za okolje in prostor ter za kmetijstvo, agencijo za okolje in prostor ter zavod za gozdove opozorila na vse večjo navzočno medveda na območju občine. Od odgovornih pričakujejo ukrepanje.

Kot opozarjajo na občini, so na širšem območju občine, v več naseljih na območju Krajevne skupnosti Tržišče v zadnjem času večkrat opazili rjavega medveda.

Ta je povzročal škodo na čebelnjakih, na silažnih balah po travnikih in stajah, v katerih so bile ovce. Septembra je povzročil škodo v vasi Sveti Vrh, oktobra v naselju Trščina in v Tržišču, kjer je poškodoval kokošnjake in odnesel več kokoši. Pred nekaj dnevi je medved napadel tudi domače živali v hlevu v Kaplji vasi.

Občina Sevnica sicer ne sodi v območje stalne navzočnosti rjavega medveda, kljub temu pa občina pristojne opozarja na njegovo pojavljanje, predvsem, kot so zapisali, zaradi varnosti občank in občanov.

Na občini zato predlagajo, da pristojne službe v sodelovanju z lovskimi društvi zadevo proučijo in poskrbijo bodisi za odreditev odlova, bodisi za odstrel primernega števila medvedov, da bo populacija medveda vzdržna tako za okolje kot za zagotavljanje večje varnosti ljudi in premoženja.

M. P.