Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar se je končala

(Vir: slovenskavojska.si)

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2017, ki se je bila v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah od Krki, se je končala. Vaja je potekala že šesto leto, organiziralo in vodilo jo je poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva v sodelovanju in s podporo drugih enot Slovenske vojske. Na vaji je sodelovalo 500 udeležencev, med njimi 250 pripadnikov oboroženih sil iz 20 držav zavezništva; Avstrije, Belgije, Češke, Črne Gore, Danske, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike in Jordanije kot opazovalke.

Vojaška vaja Jadranski udar 2017 (angl. Adriatic Strike) se je začela 4. junija , na njej pa je Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvajala usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore so podpirali helikopterji in letala iz naslednjih držav:

Helikopterji

Bell 206, Slovenija,

Bell 412, Slovenija,

Cougar AS AL 532, Slovenija,

Bell OH-58 Kiowa, Avstrija,

SA 341 Gazela, Črna gora;

 

Letala

Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška,
Pilatus PC-7, Avstrija,

Aero L-159, Češka,

AMX, Italija,

Tornado, Italija,

Lear Jet, Nemčija,

SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska.

 

Intenzivno usposabljanja je trajalo pet dni in se je končalo v petek. V sklopu usposabljanja so izvedli 741 usmerjanj, od tega 50 v nočnem času.

Usposabljanje 41 skupin usmerjevalcev združenega ognja je potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji – na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer so zračna plovila, tanki, minometi in topovi zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Soriške Planine, Glažute pri Gotenici, Loke pri Žusmu – Velika Špička ter na območjih občin Celje in Trbovlje.

Slovenska vojska se prebivalcem območij, kjer so potekale aktivnosti, povezane z usposabljanjem usmerjevalcev združenih ognjev, zahvaljuje za podporo in izkazano razumevanje.

N. N.