Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019

(vir: Slovenska vojska)

Od včeraj do sobote, 8. junija, že osmo leto zapored poteka mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019. Slovenska vojska bo v tem času v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

Na letošnji vaji, ki jo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva iz vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki, se bodo usposabljali certificirani kontrolorji združenih ognjev, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenih ognjev.

Na vaji bodo že tretje leto sodelovali pripadniki zračnega operativnega centra iz Poggia Renatica, ki spada k poveljstvu evropskih Natovih zračnih sil.

Organizatorji na vaji pričakujejo okoli 700 udeležencev. Približno 350 bo pripadnikov iz 26 zavezniških in partnerskih držav, in sicer: Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore podpirajo različne letalske zmogljivosti:

  • Helikopterji: Bell 206, Slovenija, Bell 412, Slovenija, Bell OH-58 Kiowa, Avstrija, Cougar AS AL 532, Slovenija in Albanija, Mi 17, Slovaška, Mi 24, Madžarska in Severna Makedonija, SA 341 Gazela, Črna gora;
  • Letala: Aero L-159, Češka, AMX, Italija, Lear Jet, Nemčija in Nizozemska, MC 12W, Združene države Amerike, Pilatus PC-9, Hrvaška, Nemčija in Slovenija, Pilatus PC-7, Avstrija, SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska in Tornado, Italija.

Letalniki v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletajo z letališč v Cerkljah ob Krki in na Brniku, zavezniška letala hrvaški Pilatus PC-9, italijanska AMX in Tornado ter madžarski SAAB JAS 39 Gripen pa vajo podpirajo z matičnih letališč.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev poteka na novem simulatorju na letališču v Cerkljah ob Krki, na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, na katerem letalniki, minometi, tanki in topovi zagotavljajo ognjeno podporo, na območjih občin Radeče, Sevnica, Novo mesto, Vipava ter na širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer letalniki zgolj simulirajo letalsko podporo.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje in neprekinjenega zračnega prometa bo med vajo začasno zaprt zračni prostor nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro. Večji del usposabljanja bo potekal v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure. Na območjih usposabljanja je pričakovan povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Aktivnosti na letališču Cerklje ob Krki so se sicer začele že v petek in skozi cel vikend, ko so prihajali udeleženci vaje po cesti in zraku. Povečan je bil tudi promet iz avtocestnega odcepa Brežice proti Cerkljam in Smednika po stari cesti proti Cerkljam. Letalski promet je bil povečan predvsem v soboto skozi ves dan.

V času vaje pa bodo bistveno povečane zračne operacije okoli in na letališču, izvajali se bodo nizki preleti letal in helikopterjev.

Slovesnost pred začetkom vaje Jadranski udar 2019, tudi del programa ob Dnevu odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana, je bila včeraj opoldne na letališču v Cerkljah ob Krki.

Vir: Vojašnica Jerneja Molana Cerklje ob Krki

M. P.