Med ponedeljkom in petkom pričakujte hrup zaradi preletov letalnikov

Med 13. in 23. majem letos v Sloveniji že devetič poteka mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021, na kateri Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje kontrolorjev združenega ognja.

 

Na vaji sodeluje okoli 650 udeležencev, od tega približno 200 pripadnikov iz 20 zavezniških in partnerskih držav – Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije in Združenih držav Amerike.

Usposabljanje kontrolorjev ognja poteka na petih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na območju občin Tolmin in Kobarid, Radeč, Moravskih Toplic ter širšem območju Kamniško Savinjskih Alp. Na letališču Cerklje ob Krki pa je nameščena večina letal in helikopterjev sodelujočih držav in Slovenske vojske.

Na območjih usposabljanja pričakujejo povečan hrup zaradi preletov letalnikov. Glavne aktivnosti bodo potekale med ponedeljkov in petkom, ko bo bistveno povečan zračni promet nad letališčem in v celotnem Posavju, tako v dnevnem kot tudi v nočnem času.

Po cestah ne pričakujejo večjih premikov, razen v soboto, ko bo večina udeležencev odhajala domov.

A. M.