Maturantska parada se je odvijala v 20 slovenskih krajih – tudi v Brežicah (foto)

Vir: Občina Brežice

Maturantska parada je že tradicionalna plesna prireditev, ki od leta 2001 združuje maturantke in maturante v plesanju četvorke na mestnih ulicah. Plesanje poteka na izbran dan v maju točno opoldne na ulicah mest ne glede na to kakšne so vremenske razmere. Na vseh povorkah plešejo na Straussovo četvorko iz operete Netopir, ki je nastala leta 1874. . Idejni oče Maturantske parade je učitelj plesa Tomaž Ambrož. Od leta 2006 je Maturantski paradi pridružen širši sklop Evropskega plesnega festivala četvorke (SQuadrille – European Quadrille Dance Festival).

Maturantska parada se je letos odvijala 19. maja 2017 v 20 slovenskih in več kot 30 krajih sedmih evropskih držav. Med drugim je potekala je tudi v Hrvaški, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Makedoniji.

Kot zanimivost lahko omenimo, da je do leta 2014 Maturantska parada povezala v sinhroni ples več kot 281.988 maturantk in maturantov v preko 108 evropskih mest iz 10 držav, priplesala pa je devet naslovov Guinnessovih rekorderjev.

Maturantska parada v Brežicah

Na tradicionalni pohod se je čez mesto na zadnji šolski dan v srednji šoli podalo 107 maturantov iz štirih oddelkov Gimnazije Brežice skupaj s svojimi razredniki Gregorjem Kopinčem, Andrejem Podlogarjem, Sandijem Rašovićem, Boštjanom Špilerjem. Kot običajno je maturante pred zgradbo Občine Brežice pozdravil župan Ivan Molan, ki jim je zaželel uspešno opravljeno maturo in vse dobro na nadaljnji poti v življenju.

(Foto: Občina Brežice)

N. G.