Masleši naj bi se pri odločanju o zadevi Balkanski bojevnik zelo mudilo

V zvezi z izobrazbo Masleše je še vedno skoraj več vprašanj kot odgovorov.

Kot danes poroča portal Siol.net, naj bi Branko Masleša, ki je kot predsednik senata vodil odločanje vrhovnega sodišča o zahtevi za razveljavitev sodbe v zadevi Balkanski bojevnik, med odločanjem prejel protest enega od članov senata, naj jim da pri odločanju o zadevi nekaj več časa, a naj bi ga odločno zavrnil.

 

“Po neuradnih podatkih je Masleša pred odločanjem prejel pisni protest, da tako na hitro ni mogoče odločati, ker morajo imeti sodniki, ki odločajo, možnost vsaj prebrati in nekoliko preučiti vse skupaj. A bi naj predsednik senata zavrnil vsako ‘zavlačevanje’. Močno se je mudilo s Tošičem,” danes na portalu Siol.net piše Peter Jančič.

Poročali smo namreč že, da bi v primeru, da bi vrhovno sodišče svojo odločitev o razveljavitvi sodbe domnevni kokainski navezi v zadevi Balkanski bojevnik sprejelo tri tedne pozneje, veljal daljši časovni rok za zastaranje, kot bo zdaj. 15. decembra namreč začne veljati novela kazenskega zakonika, ki določa, da mora sodišče v primeru razveljavitve sodbe na vrhovnem sodišču o zadevi znova odločiti najpozneje v petih letih, sicer zadeva zastara, medtem ko je bil dozdajšnji rok dve leti. Ker je vrhovno sodišče svojo odločitev v zadevi Balkanski bojevnik sprejelo tik pred uveljavitvijo novele, bo za zastaranje v zadevi Balkanski bojevnik veljal krajši, dvoletni in ne nov, petletni rok. V dveh letih pa o zadevi ne bo mogoče odločiti pravnomočno, je nedavno opozorila tožilka Blanka Žgajnar. Slednje torej pomeni, da bo zadeva zastarala prej tudi po “zaslugi” vrhovnega sodišča.

M. P.