Maša za domovino; kdo se je je udeležil in kdo ne?

Foto: Posnetek zaslona TV Slovenija

Pred dnevom državnosti je včeraj popoldne v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani potekala maša za domovino, ki so jo darovali slovenski škofje. Poleg dneva državnosti so se pri maši spomnili tudi 30. obletnice ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference (SŠK).

Kljub vabilu je maša potekala brez najvišjih predstavnikov države. Predsednica Nataša Pirc Musar bi se maše sicer udeležila, a se je mudila na obisku na Svetu Evrope v Strasbourgu. Tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in premier Robert Golob se maše nista udeležila.

Predsednica državnega zbora je imela včeraj čez cel dan izredno sejo, medtem ko je bil vsaj javno objavljen koledar premierja za včeraj zvečer prazen.

»Uradno so se vsi opravičili s stavkom: ‘Zaradi vnaprej dogovorjenih neodložljivih obveznosti …’,« je tiskovni predstavnik SŠK dr. Gabriel Kavčič pojasnil, kako so trije predsedniki opravičevali današnjo odsotnost z maše za domovino. Namesto njih so bili pri maši prisotni nekateri predstavniki kabinetov.

Čast političnega vrha je z udeležbo reševal predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Prisoten je bil varuh človekovih pravic Peter Svetina, več poslancev SDS in NSi ter minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaža Hana.

Za osvežitev zgodovinskega spomina: še predlani so se maše za domovino v ljubljanski stolnici udeležili vsi najvidnejši predstavniki političnega življenja – takratni predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Spletno uredništvo