Martin Krpan iz legendarne Levstikove zgodbe še v animiranem filmu

Foto: Wikipedia

Letos obeležujemo 100-letnico izida prve slovenske slikanice Martin Krpan Frana Levstika. Pri Strup produkciji so ustvarili kratki animirani film o slovenskem super junaku iz 19. stoletja.

Legendarna Levstikova zgodba Martin Krpan je bila prevedena v mnoge svetovne jezike (angleščino, ruščino, nemščino, esperanto, italijanščino, japonščino in druge), tokrat pa je preveden tudi v jezik, ki ga imajo otroci najraje – risanko!

Premierna projekcija zabavnega in poučnega animiranega filma o Martinu Krpanu s Sebastianom Cavazzo v glavni vlogi se je odvijala pretekli mesec na Festivalu slovenskega filma v glavni dvorani Avditorija Portorož.

Martina Krpana poznamo vsi. Staro in mlado ga ima za svojega. Je prva slovenska povest, eno temeljnih del slovenske literature in obvezno čtivo vsakega slovenskega osnovnošolca.

Martin Krpan in ostali zimzeleni Levstikovi liki iz povesti so v prvi animirani filmski različici izrazito sodobno narisani ter dinamično in šaljivo animirani. Krpan je seveda še vedno nezemeljsko močan, a je tudi simpatično prismuknjen, kot je navihana tudi njegova kobilica in mnogi drugi liki v risanki.

Glasove so likom posodili vrhunski slovenski igralci ter radijski in glasbeni ustvarjalci: Sebastijan Cavazza, Jernej Kuntner, Primož Pirnat, Katja Šoltes, Jaka Ivanc in Klemen Klemen.

Povest, ki je izrednega pomena za slovensko kulturo, je tako zdaj končno približana otrokom na njim prijazen in všečen način, a na novo zrisani in   tokrat bolj zabavni Krpan bo zagotovo pritegnil tudi odrasle gledalce.

Nejc Saje je prejemnik številnih domačih in mednarodnih nagrad, med njimi nagrad za najboljši film, za najboljšo fotografijo v filmu in za najboljšo animacijo. V svojem avtorskem ustvarjanju uspešno prehaja med fotografijo, animacijo, filmom in gledališkim videom. Martin Krpan je po večkrat nagrajenem Dvorišču njegova druga avtorska risanka.

N. N.