Marca največ stečajev v zadnjem letu dni

pixabay

Marca je bilo v Sloveniji začetih 92 stečajev nad pravnimi osebami, kar je najvišja številka po marcu lani, kažejo zadnji podatki Ajpesa. Slednje je tudi odraz tega, da je bila industrijska proizvodnja v Slovenija frebruarja najslabša med vsemi 27 članicami EU.

V primerjavi s februarjem letos, ko so sodišča začela 73 stečajev, se je število stečajev marca povečalo za 26 odstotkov.

Med stečaji marca letos izstopa predvsem višje število stečajev samostojnih podjetnikov. Teh je bilo 11, kar je pet več kot februarja oziroma sedem več kot marca lani.

Slovenija najslabša od vseh članic EU

Evropski statistični urad (Eurostat) je objavil, da je industrijska proizvodnja v območju držav z evrom februarja okrevala, na mesečni ravni se je povzpela za 1,5 odstotka (v državah EU za 1,4 odstotka). Med vsemi 27 članicami EU pa se je po podatkih Eurostata na mesečni ravni Slovenija odrezala najslabše, saj je beležila največji padec. Ta je bil tudi na letni ravni.

Med državami članicami se je industrijska proizvodnja na mesečni ravni najbolj okrepila v Belgiji (+6,1 odstotka), Luxembourgu (+4,9 odstotka) in v Grčiji (+4,8 odstotka). Največje padce so medtem beležile Slovenija (-3,6 odstotka), Finska (-2,3 odstotka) in Portugalska (-2,0 odstotka).

A. M.