petek, 16 aprila, 2021
Doma Moje Posavje Manca Račič: “Stažiranje v Evropskem parlamentu v Bruslju mi je vedno predstavljalo...

Manca Račič: “Stažiranje v Evropskem parlamentu v Bruslju mi je vedno predstavljalo velik izziv”

Manca Račič

Se lahko na kratko predstavite?

Moje ime je Manca Račič, prihajam iz Cerkelj ob Krki in sem magistrica etnologije, kulturne antropologije in sociologije kulture Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Za ta študij sem se odločila zaradi svojega splošnega zanimanja za ljudi, kulture, družbena trenja, religije, ter zaradi zanimanja za politična dogajanja, tako doma kot v svetu. V prostem času rada berem, potujem in obiskujem slovenske vrhove.

Manca Račič s Patricijo Šulin.

Kako to, da ste se odločili za stažiranje v Evropskem parlamentu v Bruslju?

Stažiranje v Evropskem parlamentu v Bruslju mi je vedno predstavljalo velik izziv, saj sem si do tedaj izjemno težko predstavljala delovanje tako velikega aparata kot je Evropski parlament, še zlasti, kako ta deluje v odnosu do Evropske komisije in Sveta. Sicer pa so me vedno zanimala politična dogajanja tako v domačem, evropskem in tudi svetovnem prostoru, zato je bilo stažiranje nekako moja naravna želja.

Za priložnost se moram vsekakor zahvaliti poslanki Evropskega parlamenta, gospe Patriciji Šulin, ki je v svoji pisarni, ne samo meni, temveč tudi mnogim drugim mladim omogočila spoznati delovanje Evropske unije »od blizu«.

Zdaj, ko ste izkusili njihovo delo iz prve vrste, kakšno vlogo imajo v Evropskem parlamentu slovenski poslanci?

Precej veliko. Sicer pa je to odvisno od zavzetosti vsakega poslanca posebej. Ker sem delala v pisarni izjemo aktivne in zavzete slovenske poslanke, je bilo dela na pretek.

Kaj vam predstavlja Evropska unija?

Evropska unija mi predstavlja mir, varnost in povezanost. Je lep prikaz tega, da smo vsega zmožni, če si le-tega želimo, se med seboj povežemo in sodelujemo. Sicer pa se Evropska unija vsakodnevno srečuje z mnogimi napakami in izzivi, vendar raje vidim rešitve kot pa ovire.

Kaj naredi Evropska unija za mlade?

Mnogo reči. Mladim so na voljo pripravništva ali stažiranja v posameznih pisarnah slovenskih evropskih poslancev. Nato so na voljo tudi stažiranja v okviru evropskih institucij, na katere se lahko prijavite kar preko spletne strani.

Ne nazadnje, Evropska unija mladim omogoča mnoge študijske izmenjave in prakse. Sama sem se v svojem študijskem procesu udeležila kar dveh in prav obe sta obogatili moje življenje.

Kaj bi želeli ob prihajajočih evropskih volitvah sporočiti mladim?

Želela bi jim sporočiti, naj gredo na volitve. Mnogokrat pozabljamo, da te niso nekaj samoumevnega, vendar smo se morali za to pravico dolgo časa boriti. Zlasti me žalosti, kako so pogosto do njih apatični mladi, še posebej mlada dekleta, saj naj bi bila politika še vedno bolj področje fantov, moških.

Ne smemo pozabiti, da z volitvami odločamo o naši prihodnosti. Odločamo o tem, v kakšnem svetu bomo živeli.

M. P.