Malo za smeh: Splitski natakar na Facebook omrežju skozi oči natakarja opisal turiste iz posamezne države

pixabay.com

Hrvaški medij je objavil Facebook status splitskega natakarja, kjer je opisal goste različnih narodnosti, s katerimi se srečuje pri svojem delu. Status naj bi po navedbah medija postal pravi hit, mi pa ga bomo delili z vami, mogoče vas pa vsaj malo nasmeji. Kot zanimivost naj še omenimo, da tako v našem članku kot v originalnem ni opisanih Slovencev. Pa poglejmo, kaj pravi:

Američani

V mojem primeru nimam reči kaj drugega kot »God bless America«. Kot narod so resda kreteni, vendar do natakarjev pošteni. Včasih morda malo glasni in zahtevajo srčnost in vedno sprašujejo po striptiz barih. Vendar mene mojih 10 do 15 % napitnine vedno čaka. Navadno so to gosti od 30. leta naprej, mlajše generacije, ki prihajajo na festival Ultra, niso vredne besed, zato jih ne bom komentiral. Rešuje jih to, da so starejši Američani dobri gosti.

Nemčija/Avstrija

Osebno se v svoji natakarski karieri nisem kaj veliko srečeval z gosti te narodnosti, vendar kolikor jih je bilo, so bili uglajeni, hladni, strogo profesionalni in korektni. Kolikor jim daš, toliko dobiš. Vse mora biti po protokolu in če s svojim šarmom ganeš njihova robotska srca, ti njihova napitnina ne uide. Celo ne zahtevajo, da si jim simpatičen. Najbolj cenijo to, da dobijo vse ob pravem času. Na postrežbo ne smejo predolgo čakati, saj je njihov dopust skrbno planiran do zadnje minute.

Angleži

Pijani in bledi, s poudarkom na pijani. V mestu se jih lahko prepozna po bedastih havajskih srajcah, ko običajno slavijo moške večere in se ne zavedajo, koliko so originalni in zaradi tega postali prepoznavni. Če pridejo v gostilno dokler še niso pijani, ampak to je redko oziroma nikoli, so vrhunski. Napitnina je redna in dobra. Če pa so alkoholni hlapi že postali zvezda voditeljica, takrat si nasankal. Derejo se in kričijo, terorizirajo ves objekt s hrupom in bedastim angleškim humorjem. Tlačijo vse okoli sebe, pozabijo pa tudi na napitnino. Lahko samo moliš, da zdržiš ta pritisk in komu ne razbiješ pladenj na glavi. Potem jih srečaš, kako pijani kot sipe tavajo po mestu in iščejo apartma.

Rusija

V njihovem primeru so občutki deljeni 50 proti 50. Ko pride dober Rus, od katerega moderni kapitalizem ni naredil instant bogataša, potem je to kulturen in dober gost. Dobra hrana, dobra steklenica vina in obojestransko zadovoljstvo. Napitnine nihajo, vendar so dobre ali pa zelo dobre. Če pa pride kmet s 13-člansko družino, takrat vam je ves trud zaman.

Češka/ Poljska/ Madžarska / Romunija

Njih ni veliko po restavracijah, ker jih očitno paštete in salame skozi dan toliko nasitijo, da nimajo potrebe po večerji. Tisto malo, kar jih je, jih z veseljem postrežem, ker nikoli ne vem, kateremu strežem zadnjo večerjo pred avanturo življenja in bom naslednji dan bral o njem v črni kroniki, kako so ga izgubljenega/utopljenega potegnili iz kakšnega kanala.

Italija

To pišem, ko je njihova ferragosta že pred vrati in svobodno lahko rečem, da me počasi že boli črevesje, ko pomislim, kaj vse me čaka. Kompliciranje, iskanje popusta za vsak račun, kreganje v slabi angleščini, če jo sploh znajo, in seveda napitnina, ki spada pri njih v kategorijo znanstvene fantastike. Z njimi se začne moj začetek konca te liste.

Španija

Dokler še nisem začel delati kot natakar sem slišal zgodbe, kako so Italijani cigani in najslabši gosti, kar jih je. Ampak, verjemite mi prijatelji, je slabših. Obstajajo slabši. Slišijo na ime Španci in Francozi. Za Špance lahko rečemo, da so Italijani za njih Američani. Za njimi ostane puščava, tudi trava več ne raste. Kakor, da se je orkan Katarina sprehodil čez mizo, za katero so večerjali. Plačajo v najmanjših kovancih, napitnina pa je za njih abstrakten pojem.

Francija

Zahvaljujoč njim se mi je prebudil žir na želodcu, za katerega sem mislil, da se mi je že pozdravil dolgo nazaj. Zaradi njih sem začel sovražiti ljudi na splošno. Znajo angleško, vendar tega jezika nočejo govoriti. Od tebe pa pričakujejo, da boš govoril njihov jezik. In ko to ne dosežejo, ti dajo vedeti, da bi te izstrelili v vesolje. Vendar jim ne morem soditi, ker so občutki obojestransko enaki. Tisti natakar, ki mu Francoz pusti več kot 10 kun napitnine, navadno doda še 740 kun in kupi jagenjčka, da počasti ekipo zaradi tega čudeža.

N. G.