Loka pri Zidanem Mostu: V domu upokojencev se življenje vrača v normalne tirnice

Trubarjev dom upokojencev Loka pri Zidanem Mostu (vir: geago.si)

Mag. Robert Potočnik, direktor Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, je na Facebooku objavil sporočilo, da danes mineva 14 dni od drugega odmerka cepiva pri tistih stanovalcih in zaposlenih, ki covida-19 še niso preboleli in so se za cepljenje odločili.

To pomeni, da so skoraj vsi stanovalci doma zaščiteni pred okužbo bodisi zaradi cepljenja bodisi zaradi odpornosti po preboleli bolezni.

Na tej podlagi so ocenili, da so izpolnjeni osnovni pogoji za odpravo večine omejitev, ki se nanašajo na bivanje stanovalcev. Tako od danes naprej hrane ne strežejo več v sobe, ampak stanovalci obroke jedo v skupnih jedilnicah, ponovno pa se tudi izvajajo vse skupinske dejavnosti, kot so delovna terapija, fizioterapija, telovadba, molitvena skupina, športna urica in druge.

Uporaba obrazne maske pri stanovalcih ni več potrebna, v kolikor bi jo kdo želel uporabljati, pa mu bo na voljo. Stanovalci lahko prosto zapuščajo tudi domski kompleks, po želji tudi za več dni, je pa potrebno odhod +zaposlenim najaviti oziroma jih o tem obvestiti.

Kar zadeva obiske, se ti izvajajo po dosedanjem režimu, lahko pa odslej potekajo v sobi stanovalca, pri čemer je pomembno, da obiskovalci ne uporabljajo drugih skupnih prostorov doma, kavnih avtomatov in podobno. Prav tako lahko na obisk pridejo tudi otroci, vendar naenkrat največ dve zdravi osebi iz istega gospodinjstva.

Nekaj je takšnih stanovalcev, ki drugega odmerka cepiva še niso prejeli ali pa se za cepljenje niso odločili, zato pri njih ostaja v veljavi še posebej skrbno spoštovanje vseh zaščitnih ukrepov.

Navedene spremembe predstavljajo prve korake na povratku v normalnost in stanovalci so jih sprejeli z navdušenjem, zato upajo, da bo kmalu nastopil čas, ko se bodo njihova življenja lahko povsem otresla težkih spon epidemije, ki žal še ni povsem zaključena.

M. P.